Кафе машина за дома – как да изберем правилно

Съвременната кафе машина е напълно автоматизиран агрегат, който ни позволява бързо да приготвим чаша ароматно кафе. За приготвяне на кафе е необходимо да засипваме кафени зърна.

За приготвяне на кафе е необходимо да сложим зърната в кафемелачката или да сложим чалди – кафе дози с пресовано кафе, да натиснем бутона и след няколко минути кафето ще бъде готово.

През това време вътре в кафемашината протича доста сложен процес – зърната на кафето се смилат, полученият прах се пресова и през нея под налягане се пуска гореща вода.

Основно предимство на кафе машината е, че благодарение на специалната конструкция водата се подава през смляното кафе под налягане от 12-15 атмосфери, което позволява получаване на кафе с превъзходно качество.

Какво да изберем – зърна, чалди – кафе дози или капсули?

В кафе машините за приготвяне на кафе могат да се използват зърна, кафе дози или капсули. Използването на зърна е просто и разбираемо. Зареждате кафемелачката със зърна и на изхода получавате кафе.

Мляното кафе запазва своите вкусови качества не повече от 10-15 минути, затова използването на зърна в кафе машините позволява бързо получаване на прекрасна напитка.

Чалди – това е таблетка с тегло от 7 грама, състояща се от смляно кафе, което е опаковано в пластмасова обвивка и фолио. Покупката на чалди и капсули е възможна само в специализирани магазини.

Предимството на кафето на капсули е, че можете лесно и бързо да заредите машината, недостатъкът е, че не могат да се смесват различни видове.

Каква кафе машина да изберем?

Производителите днес предлагат множество видове кафе машини. Всички видове се отличават от функционалните възможности.

Да разгледаме по-популярните от тях. Кафе машини се произвеждат от на практика всички големи производители на битова техника.

Кафеварка – гейзер

Кафето в кафеварката гейзер се приготвя чрез многократно преминаване на гореща вода през смляното кафе.

Тази кафеварка се състои от 3 отсека – в долния се налива вода, в средния се намира мляното кафе, в третия контейнер кафето кондензира и изстива. Времето за приготвяне на кафе в гейзерната кафеварка е около 5 минути.

Еспресо-комбайн

Този уред е съчетание на кафемелачка с регулатор на начина на смилане и на кафеварката еспресо. Също такива кафеварки са снабдени и с капучинатор, чрез който се подава пара под налягане за приготвяне на разбито мляко или на сметана.

Автоматична кафе машина

Процесът на приготвяне на кафе в такива машини е напълно автоматизиран. След натискане на бутона необходимата порция кафе се смила и се изписва в механизма, чрез който се подава гореща вода. А преработеното кафе се подава в специален контейнер.

Ламиниран паркет