Кафеварка или кафемашина – какви са разликите

Как мислите, по какво се отличава кафеварка от кафе машина? На първо място всички поставят разликите в цената, освен това съществени различия във възможностите. Ето тези възможности ще разгледаме сега.

Особености на кафе машината

Този уред може да изпълнява повече функции, отколкото кафеварката. На практика всички действия на машината са автоматизирани и не изискват намеса на човека.

Кафеварката в директен смисъл вари кафе. Водата в нея кипва и преминава през предварително смлени зърна кафе, като ги сварява.

По размери кафеварката обикновено е по-малка от напълно автоматизираната кафе машина.

Кафе машината вари кафе, пропускайки пара само през смлените от нея зърна единствено под налягане.

От това се получава по-силно, по-ароматно, по-вкусно, следователно по-добро, отколкото кафето от кафеварката.

Ако кафе машината работи в полуавтоматичен режим, то за приготвянето на лате или капучино е необходимо изпълнението на 2 операции с намесата на човек.

Сами можете да определите дозата мляко, което дава повече възможности за експерименти.

Работещата в напълно автоматичен режим кафемашина сама прави всички операции, и сте лишени от възможност по някакъв начин да се намесвате в процеса. Ето списъкът от действия, които може да извършва:

  • Сама смила кафените зърна;
  • Регулира колко ситно да бъдат смлени зърната;
  • Разбива млякото;
  • Дозира горещата вода;
  • Подгрява чашите и прави други операции;

Разнообразие от кафеварки

Съществуват много видове кафеварки, които се отличават по устройство и принцип на сваряване. Не може да се каже, че някой от тези начини е по-добър, тъй като всеки си има своите предимства.

Най-разпространената кафеварка е с капков метод на сваряване. При нея кафето се налива във фуния с хартиен и метален филтър.

Водата в отделен съд завира, подава се във фунията и сварява кафето, постепенно преминавайки през него. Готовата напитка изтича надолу.

  • При гейзерен тип водата се нагрява в долен съд, повдига се нагоре по тръбичките и сварява кафето. Горещата напитка се събира отгоре, оттам и названието на кафеварката е такова;
  • Много удобна за използване е капсулната кафеварка, в която се зареждат капсули пресовано кафе;
  • Еспресо кафеварката се отличава по това, че водната пара в нея се подава под налягане, в крайна сметка се получава много ароматно кафе с наситен вкус;

Какво да изберем?

За човек, който не разбира много, е трудно да различи на око кафемашина от съвременна кафеварка.

За домашно приложение все пак е по-добре да се избере последното.

Някои производители назовават кафеварките, в които се добавят капсули, машини, за да привлекат вниманието на купувачите.

Но разликата е в това, че този прибор не може да сменя зърната на кафето.

Интериорни решения Sunrise