Как да избелим старите пожълтели завеси

Сега стана модерно на прозорците да се слагат пердета от различни цветове – но класическите бели пердета не отстъпват своето място.

С тяхна помощ може визуално да се увеличи обемът на стаята, да се направи просторна и светла. Но този материал създава и проблеми.

С времето пожълтява и придобива сивкав оттенък. Но на опитните домакини това не ги плаши. Те знаят как ефективно да избелят завесите с подръчни средства.

Ако на прозорците ви има бели завеси, то тогава тази информация ще ви бъде от полза.

Какъв начин за избелване да изберем?

Начинът на избелване на завесите зависи от това, от какъв материал са направени. В бита широко се използват изделия от органза и капрон.

Органза е деликатна тъкан, за която е неприемливо прането с гореща вода, също не понася избелване от промишлен произход.

Що се отнася до подръчните материали, то избелването на органза е възможно и с нишадърен спирт, кислородна вода, солен разтвор и в син камък. Завесите или се накисват в разтвори с тези средства или се заливат с тях след пране.

Капронът е нежен синтетичен материал, отношението към него трябва да е много внимателно. Високата температура на водата и над 400 оборота могат да увредят тъканта.

Този метод на избелване може да бъде максимално щадящ. За предпочитане са средствата, които ще бъдат ефективни, дори в студена вода. Подходящи са сол, калиев перманганат.

Когато вземате решение по какъв начин да върнете белотата на материала задължително отчитайте типа и състава на тъканта. В противен случай има риск да развалим завесите и няма да можем да ги възстановим.

Избелване с трапезна сол

Този метод ще ви помогне да спестите пари, тъй като този хранителен продукт е в кухнята на всяка домакиня. Също е безопасен и хипоалергенен, затова с него могат да се пере дори детско спално бельо.

  • Сложете в леген топла вода – приблизително с обем 4-5 литра;
  • Добавете 5 супени лъжици сол;
  • Добавете 100 грама от някакъв прах за пране;

Сложете завесите в легена и ги оставете да се накиснат за 5 часа, могат да се оставят до сутринта. След това се изважда и се пере по обичайния начин.

С профилактична цел завесите след пране се слагат в солен разтвор в продължение на 10-15 минути.

Белота с помощта на скорбяла

Картофената скорбяла не само изпълнява избелваща функция, но придава и форма на завесите. За тази цел е необходимо:

  • Съд с топла вода;
  • 250 грама скорбяла;

Картофено брашно добре се смесва и в сместа се слагат завесите, които трябва да престоят около 6 часа.

Sunrise паркет София