Как да изберем най-подходящата пералня

В съвременните магазини за битова техника има много голям асортимент от стоки, но преди покупката на пералня машина хората често търсят съвети в интернет, четат отзиви и изучават класации. При много хора възниква логичният въпрос каква пералня е най-добре да си закупят. Изборът не е толкова лесен, колкото изглежда.

Еднозначен отговор няма, тъй като всеки уред има своите характеристики и особености. Нека да опитаме да разберем как да изберем  пералня машина.

Вертикално и хоризонтално зареждане

Типът зареждане – това е първото, което купувачът трябва да реши. Моделите са с вертикално или с хоризонтално зареждане. Всяко има както предимства, така и недостатъци.

Най-добрият от фронталните модели е много по-лесно да се изберат, защото такива модели са множество на пазара. Към тях всички сме свикнали, те се смятат за най-удобни. Те имат множество предимства, сред които:

  • По-голям избор що се отнася до цена в сравнение с вертикалните модели;
  • Възможност за монтаж в мебелите;
  • Неголяма височина;

Имат и недостатъци:

  • Доста големи габарити, които още повече се увеличават при отваряне на вратата;
  • Невъзможност за дозареждане във всеки момент на прането;

Приведените недостатъци не са толкова критични, че да накарат купувача да се откаже от идеята за покупка на пералня с фронтално или хоризонтално зареждане.

Вместимост на барабана

Това е може би най-важният критерий при покупка на пералня. Измерва се в килограми сухо бельо. Да допуснем в параметрите на определения модел, са посочени 5 килограми. Това означава, че за едно пране може да заредим само 5 килограма сухи дрехи. Ако пренебрегнем това правило, то пералнята просто няма да тръгне.

От вместимостта на пералнята пряко зависят нейните размери, особено ширината. Колкото по-голяма е вместимостта, толкова по-големи са габаритите на пералнята, и обратното.

Именно затова при покупка трябва да отчитаме своите потребности. Например, за 1 човек ще бъде достатъчна малка пералня с вместимост от 3.5 килограма.

Ако пък придобивката е за голямо семейство, в което има малки деца, и съответно има нужда от чести и обемни пранета, то за предпочитане са модели с вместимост от 6 килограма.

Най-добре е да се подбере по-качествен модел, тъй като с него ще се работи ежедневно. Следва също да се обърне внимание на това, че колкото по-голяма е по размери пералнята, толкова по-малко вибрира и шуми при работа.

Центрофуга

Един от параметрите определя качеството на изцеждане на изпраните дрехи. Клас А е към този момент най-високото ниво. Максималният показател обороти в секунда е от 1300 до 2000. Но възниква въпросът, необходим ли е толкова висок клас?

За да остане прането съвсем леко влажно, са напълно достатъчни и 1400 оборота в минута.

Как да изберем най-подходящата пералня
Оцени!

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет