Как да изберем ютия с най-добро покритие

С развитието на технологиите качеството на битовата техника значително се подобри. Производителите се стараят да удовлетворят всички потребности на купувачите, като изобретяват и внедряват нови функции в своите продукти. При гладене на бельо и тъкани е важна самата повърхност, в която те влизат в съприкосновение. Нейното качество влияе и на гладенето и дали тъканите ще останат еластични и гладки.

Каква е най-добрата плоча за ютия, всеки може да прецени сам за себе си, достатъчно е да познава предимствата и недостатъците на всяко покритие.

Критерии за избор

Плочата на ютията трябва да се плъзга умерено и без много усилия от наша страна по повърхността на тъканите, да е с равномерно нагряване по цялата работна повърхност. Освен това трябва да бъде и лесна за почистване, тъй като с времето по нея може да се образува нагар от текстилни влакна.

Ключов критерий за определяне на качеството и на повърхността на ютията е нейният материал и форма. Необходимо е да се избере ютия с по-голяма по площ плоча.

В света на битовата техника съществуват повече от 20 вида материали, които се използват за плочи за ютии. Основните от тях са:

  • Алуминий;
  • Полирана неръждаема стомана;
  • Емайл;
  • Покритие от титан;
  • Сапфир;
  • Тефлонов, керамичен слой, металокерамика;
  • Композитна повърхност;

Алуминиево покритие

Алуминият е с отлична топлопроводимост, а това означава, че по време на гладене ще се разходва по-малко енергия. Освен това ютиите с подобно покритие са доста евтини.

Към недостатъците на този материал могат да се отнесат – ниска износоустойчивост, с течение на времето се появяват много драскотини, а по вълнените дрехи е възможно да останат следи от метала.

Понякога в появилите се драскотини попада мръсотия или се образува нагар, от който трудно можем да се избавим.

Неръждаема повърхност

Полираната неръждаема стомана се отнася към същата ценова категория както и алуминиевата повърхност. По-устойчива е на увреждания, равномерно разпределя топлината и лесно се плъзга по всеки тип тъкан, без да оставя никакви следи.

Към минусите могат да се отнесат тежестта – ръцете бързо се уморяват по време на гладене. Но по съотношение цена качество цена и качество неръждаемата стомана е лидер сред останалите видове плочи.

Повърхност от емайл

Покритието с повърхност на ютията от емайл, която на вид прилича на добре обработен гранит, позволява лесно плъзгане по повърхността и по тъканите не остават следи.

Подобно покритие на плочата е устойчиво на надраскване, а почистването е много лесно с помощта на мек парцал без особени усилия.

Покритието на плочата може да се отлепи, но обикновено това се случва, когато ютията вече е станала за смяна.

Sunrise паркет София