Как да изперем одеялата вкъщи?

Меките и пухкави одеяла са предпочитани за завиване през зимните месеци от мнозина, макар че търговските мрежи за буквално преситени от най-различни олекотени завивки.

И макар че производителите се опитват да ни убедят колко са предпочитани те, как запазват топлината, как се поддържат и много други подобни, много хора и особено много родители на малки деца избират класиката.

Те се спират на одеялата поради различни причини, къде от сантимент по миналото, къде защото действително новите продукти понякога в известна степен могат да отстъпят на класическото одеяло.

От една страна, одеялата осигуряват наистина невероятен комфорт за вас и вашето семейство, а от друга страна пухената мекота на качественото ново одеяло не може да се сравни със синтетиката на олекотените завивки.

Друго голямо предимство на висококачествените одеяла е, че много от тях са хипоалергенни, което ги прави много подходящи за хора, които страдат от алергии или просто от завишена чувствителност на кожата към различни материи, което се среща особено при децата.

Един голям недостатък на висококачествените одеяла е тяхната завишена цена, която не всеки може да си позволи. Разбира се, качеството винаги си струва парите и усещането определено ще ви накара да забравите какво сте похарчили за да го имате.

Високата цена и лукса имат и още един особен момент, който е свързан с това, че по-висококачествените продукти имат и завишени изисквания за поддръжка. Много от тях се предлагат с препоръки за правилна грижа.

Повечето луксозни такива позволяват да се ползва перална машина, но има и такива, които изискват професионално или Как да почистим одеалата сихимическо пране на одеала. Сред по-деликатните са вълнените одеяла, които ако бъдат изпрани неправилно, могат да добият размери на бебешка завивка или дори на кърпа за лице. Ето няколко прости стъпки за това как да се изпере внимателно едно одеяло:

Стъпка 1: Вземете един сух парцал и подгответе завивката

Преди пране вземете един сух парцал и внимателно изчеткайте одеялото за да отстраните полепнали влакна, косми, дребни боклучета и други подобни. Четкайте в една посока, а ако одеялото има влакна, постарайте се да следвате тяхната посока.

Стъпка 2: Поставете го в машината.

След като се уверите, че одеялото е напълно изчеткано от прах и мръсотия, това означава, че вече е време да го поставите в пералната машина. За да се предотврати евентуално повреждане на одеялото, то вие трябва още с поставянето да се уверите, че теглото му е разпределено равномерно в пералнята.

Стъпка 3: Изберете най-подходящия прах за пране много внимателно.

При избора на прах за пране е възможно да се консултирате със специалист в съответния търговски обект. Обяснете, че смятате да перете деликатна тъкан и имате скъпи одеяла.

Консултантът ще ви насочи към прах, който няма да повреди завивката и който не е много силен. Обикновено твърде мощните прахове за пране причиняват преждевременно стареене на завивките.

Стъпка 4: Включване на пералната машината.

При включването на пералнята трябва да се уверите, че ще използвате възможно най-деликатната програма. Не ползвайте много гореща вода, защото това може да повреди одеялата фатално. Гледайте водата да е приятно топла, дори хладка, като използвате отново хладка при крайното изплакване.

Стъпка 5: Подсушаване на одеялото след пране.

Има два основни начина да изсушите одеялото след пране. Първият и по-щадящ е да оставите одеялото на проветриво място да изсъхне от само себе си. Избягвайте силните слънчеви лъчи, защото могат да повредят цветовете. Вторият вариант е да го поставите в сушилня.

Ако изберете тази опция, тогава добре да ползвате някоя наистина съвсем лека програма. Ако изложите завивката на много голяма температура, влакната му ще залепнат едно за друго и може да се стигне до трайното му повреждане.

Други полезни съвети:

Избягвайте да използвате белина или други много силни препарати с подобно действие. Можете да използвате деликатен ароматизатор и омекотител, но само след като прочетете инструкциите.

Как да изперем одеялата вкъщи?
5 (100%) 1 глас[а]

Ламинат и ламиниран паркет