Как да направим тъмно помещение по-светло

Количеството дневна светлина в помещението е много важен елемент на комфорта и на това как се чувстваме. За съжаление, в средните географски ширини проблемът с недостиг на слънце и осветление е актуален в много жилищни и офисни помещения.

Хроничният дефицит на слънце се отразява неблагоприятно на работоспособността, здравето и настроението.

Как да разрешим този проблем, ето няколко съвета.

Как да увеличим количеството светлина в едно помещение?

Съществуват практически прийоми, които не просто създават илюзия за по-светло пространство, а и увеличават осветеността.

Всички те така или иначе са свързани с прозорците и по-конкретно, с отстраняване на всички излишно от повърхността или около остъклението.

Всички непрозрачни предмети, закриващи прозоречното стъкло, намаляват количеството постъпваща светлина в стаята с толкова, колкото и тяхната площ закрива площта на прозореца. прозрачните предмети също затъмняват помещението, но в по-малка степен.

Щори завеси и пердета

Щорите, завесите и пердетата могат силно да намалят потокът постъпваща в стаята дневна светлина, ако закриват малка част от прозореца.

Не се препоръчва използване на тъмен и тежък текстил. По-добре да се сложим прозрачни леки пердета с пастелен нюанс, които ще направят интериора по-въздушен и светъл.

Помислете можете да закачите щорите по такъв начин, че да закриват, колкото се може по-малка площ на прозореца или дори да заменят по-малка площ на прозореца. Ако е възможно, може да се направи и замяна с по-леки, светли и прозрачни.

Завесите и щорите, които напълно закриват прозореца, задържат голямо количество дневна светлина. Ако живеете в много тъмно помещение, необходими ли са тези елементи на декора?

Възможно е да минете и без тях, като по този начин се увеличава нивото на осветеност.

Мрежа против комари

Ако имате мрежа против комари със зелен цвят, заменете я с бяла, ще пропуска повече светлина.

Не забравяйте редовно да сменяте мрежата, тъй като по нея се натрупват прах и мръсотия, които възпрепятстват проникването не само на светлина, но и на чист въздух при проветряване.

Всякакви други предмети, закриващи прозореца – твърде големи растения или прекалено много цветя на перваза, както и складиране на различни предмети, възпрепятстват попадането на дневна светлина в помещението.

Помислете наистина ли са ви нужни тези предмети и не трябва ли да ги преместите някъде другаде или поне част от тях.

Балкон

Най-тъмната стая в едно жилище е там, където има тераса. Освен обективните причини за затъмняване, има и неща, които все пак могат да се коригират.

Понякога на балконите се съхраняват предмети на външния перваз на прозореца и така възпрепятстват достъпа на дневна светлина в стаята.

Интериорни решения Sunrise