Как да осветяваме цветята през зимата

Растенията имат нужда от светлина за нормално съществува и това се знае от всички, дори от децата. Всеки ученик е наясно, че жизнено необходимият процес на фотосинтеза протича на светло.

Дори неопитният любител на стайни растения разбира, че едни растения имат нужда от ярка слънчева светлина, други от шарена сянка, а някои обичат да растат на сянка.

Светлолюбивите от субтропичния климатичен пояс се отглеждат по первазите на прозорци с южно изложение, а обичащите сянката обитатели на горите е най-добре да се разположат от север.

В дъното на стаята могат да се развиват нормално само сенчестолюбивите растения.

През зимата на практика всички растения имат нужда от светлина. Дори по прозорците с южно изложение в мрачните и кратки дни светлината е малко.

Някои домашни цветя се приспособяват към тези условия и дори цъфтят през зимата – каланхое, сентполия, пуансетия, хризантема, ерика. Но повечето губят своята декоративност и прекратяват своя растеж – драцена, пеперомия, много орхидеи.

От допълнително осветление през зимата се нуждаят всички орхидеи, които нямат покой през зимния период.

За удължаване на светлата част на деня и усилване на интензивността на осветлението се използват лампи изкуствено осветление, а също се прилагат някои малки хитрости.

Как да определим, че светлината не достига на растението?

За сенчестолюбивите растения е необходимо ниво на осветление от 1000 до 5000 лукса, за светлолюбивите – от 10000 лукса. Измерване на нивата може със специален прибор. Но ако го няма, а обикновено е така, то растението само подсказва, когато няма достатъчно светлина.

Недостатъчното осветление се отразява на външния вид на всяко растение.

Първоначално се променя естествената окраска на листата – младите листа израстват бледи и малки, листата с пъстра окраска губят яркостта на рисунъка, понякога остават просто зелени.

При много видове долните листа пожълтяват, друг път падат.

На практика при всички видове е забележимо изкривяване на клоните, насочване към светлината.

Ако сравним разстоянието между възлите на листата, които са израсли през лятото, и тези, които се появили през есента или зимата, то разликата е много забележима. Например, при пеларгония междувъзлията се удължават 2-3 пъти.

Какви лампи да изберем за осветление на растенията?

Избирайки лампи за растенията е важно да разберем, че съществено значение има не само интензивност, но и спектърът на светлината.

Оптимален вариант за всички растения е спектър за дневна светлина, който се простира от ултравиолетови лъчи, чрез видими, до инфрачервени.

Изкуствените източници на осветление дават светлина в една или друга степен, сходна с дневната, но не по целия спектър.

Известно е, че хлорофилът, който непосредствено трансформира светлината в енергия, най-добре поглъща светлина в синия и зеления спектър.

Синьо-виолетовият цвят спомага за растежа на зелена маса в първите стадии на развитие на растението.

Как да осветяваме цветята през зимата
Оцени!

Обзавеждане, паркет и интериор