Орхидеи – как успешно да ги отглеждаме

Не можем да скрием факта, че орхидеите са едни от най-красивите цветя. Едва ли има  домакиня, която да не си е мечтала нейната половинка да и понесе разцъфнало цвете, ухаещо на свежест и пленяващо с наситените си цветове.

Ако се позаинтересувате за отглеждането на орхидеите, то несъмнено и сами ще стигнете до извода, че тяхната слава е свързана с трудното им отглеждане. Не са малко и онези от нас, отричащи се безвъзвратно от красивото цвете, което са получили като подарък или самите те са закупили за своя дом.

Ние, обаче, ще се опитаме да опровергаем това твърдение, тъй като изцяло вярваме, че полагайки малко повече старание и любов, то вие ще се радвате на красиво цъфтящата орхидея дълги години, без да се налага да я захвърляте в контейнера. Именно поради тази причина в текста по-долу ще ви дадем някой особено важни и основни съвети, които да спазвате, докато протичат грижите за цветното изкушение.

Какви грижи да полагаме за орхидеята у дома?

Едно особено важно правило е да внимавате изключително много при закупуването на саксия, в която възнамерявате да отглеждате орхидеята. Знаем, че повечето от вас биха желали да я съчетаят с интериора, но не се заблуждавайте, че тези растения са склонни да се приспособяват към всяка една къщурка, в която ги поставяте.

В никакъв случай не купувайте саксии от глина. Орхидеите се нуждаят от влага, а глината има свойството бързо да я изпарява. Като заключение можем да добавим, че най-неподходящото място за живот за цветето е глината.

При орхидеите има една специфична особеност. През корените им протича фотосинтезата и именно поради тази причина препоръчително е да ги отглеждате в прозрачни саксии. По този начин позволявате на светлината да достига до корените. Саксиите е добре да имат дупки, както на дъното, като всички останали, така и встрани.

По този начин позволявате на излишната вода да се оттича, както и да влиза достатъчно кислород, нужен за отглеждането на орхидеите. На дъното следва да бъдат начупени на малки парченца кори от бор, който да премесите с блатен мъх. Така подпомагате дренирането на почвата.

Ако някога се превърнете в собственик на орхидея, то не забравяйте да попитате в магазина, от където я закупувате, отново за това как да се грижите за отглеждането й. В никакъв случай не поставяйте в саксията обикновен почвен субстракт. Цветето се нуждае от специфичен такъв, който можете свободно да с набавите от който и да е цветарски магазин.

Ако смятате, че не разполагате с достатъчно време, което да инвестирате в отглеждането на орхидеи, то съветът ни е да потърсите услугите на фирма за озеленяване, специализирана в подобен тип дейности.

Орхидеи – как успешно да ги отглеждаме
4.3 (86.67%) 3 глас[а]

Sunrise - подови настилки и интериорни решения