Как да почистим ютия от прегоряла тъкан

Ютията е част от нашия бит, без която не може да мине нито една уважаваща себе си домакиня. Лекият и качествен модел с покритие от керамика се радва на огромна популярност.

Тези уреди се справят отлично със своята задача, но изискват внимание и грижа. Не трябва да отлагаме почистването на повърхността на ютията – своевременните действия ще удължат времето за употреба.

Ако по някакъв начин мръсотия е попаднала на плочата, то трябва да знаем как да почистим ютията с керамично покритие от прегоряла тъкан, без да надраскаме повърхността.

С какво да почистим ютията?

Ако не знаете с какво да почистите ютията, ще ви представим списък с най-ефективните средства:

Средство за стъклокерамика

Драскотините са опасни за керамичната плоча, затова трябва да бъдем внимателни при грижите за нея.

Важно – в никакъв случай не използвайте сол или абразивни вещества за почистване.

Ако имате котлон със стъклокерамично покритие, то най-вероятно разполагате и със специални средства за почистването му. С тяхна помощ ще можете да поддържате чистотата и на вашата ютия.

Нанесете на мястото на засъхване, малко изчакайте, а след това премахнете остатъка от средството и мръсотията с помощта на суха салфетка.

Специален молив

Най-лесният начин за почистване на керамика е покупка за средство за уреди с такава повърхност. Представлява молив на основата на нишадър.

За почистване на керамичната плоча е необходимо:

  • Загряване на ютията;
  • Изключване от електрическата мрежа;
  • Намазване на повърхността с молив;

Средството трябва да се разтопи, след което да се изчака изстиване на повърхността и отстраняване на мръсотията със салфетка.

Ако на плочата на ютията има вдлъбнатини, то проследете дали в тях не е попаднал молив по време на процедурата.

Оцет

Никой не е отменял народните средства, например, почистване на ютията с керамично покритие от прегоряла тъкан, може да се постигне с най-обикновен оцет. За тази цел:

  • Ютията се нагрява, памучен тампон се потапя в оцет и се нанася на замърсената повърхност;
  • Ако имате нужда да отстраните замърсявания в отворите на плочата, то използвайте накисната предварително в оцет клечка за уши;
  • За почистване на резервоара за вода от котлен камък, може да се смеси вода в пропорция 1:1, налива се в ютията, след което няколко пъти се натиска бутонът за подаване на пара;

Паста за зъби

Съществува и още един начин за почистване на керамична повърхност в домашни условия и това е пастата за зъби.

  1. Нанесете слой паста на керамична плоча и изчакайте до пълно изсъхване. Най-добър ефект се постига с използване на чисто парцалче за нанасяне;
  2. След изсъхване пастата се отстранява със салфетка;
Масивен паркет София