Как да почистваме екрана на телевизора

До екрана на телевизора обичат да се докосват децата най-често, но и възрастните. Освен това на екрана попадат пръски от течност, отлага се прах и друга мръсотия. В миналото нямаше никакви проблеми.

Всички следи е можело да се почистят с обикновен влажен парцал, а след това да се подсушат. Сега с появата на LCD екраните правилата за почистване малко се промениха.

Важни правила

Нежелателно е екраните да се почистват с хартиени салфетки и кухненски хавлии, тъй като оставят следи и е възможно повърхността на екрана да се надраска.

Съществува ясно правило. Ако не знаете, LCD екраните имат специална защита, то почистването с течност за стъкла, разтворители и други химически вещества е забранено.

Пръскането с обикновена вода или с някаква друга почистваща течност непосредствено на телевизора също е недопустимо.

Преди почистване на телевизора от замърсяване, е необходимо да се изключи. Не само трябва да се натисне копчето на дистанционното, но и да се изключи от контакта.

Средства за почистване на екрана

Преди това трябва да научим какво прави самият производител. Как съветва да се почиства екрана от всякакви непонятни мътни следи, които ни пречат да се наслаждаваме на идеално изображение.

  1. Леките замърсявания се отстраняват с мека суха кърпа, която трябва да бъде без косъм, за да не полепва и да не разваля картината. Най-подходяща е кърпа за почистване на очила. Разумно е и използването на специални салфетки. Често са комплект заедно с телевизора, но ако не ви стигат или сте ги загубили, то можете да си закупите аналогични от магазините за електроника.
  2. Ако следите все пак останат, то могат да се разтвори във вода малко течен сапун, да се накисне в разтвор гъба и внимателно да се почисти екрана. След това с влажна и добре изцедена тъкан от микровлакна се отмива сапунът – може да се повтори няколко пъти и да се забърше на сухо.
  3. Продават се специални средства, които притежават антистатичен ефект. Ако се почиства повърхност на LCD телевизор, то по нея се отлага по-малко количество, а следите от пръсти след това се отстраняват по-лесно.
  4. Евтино и безопасно средство е слаб оцетен разтвор. 3% трапезен оцет трябва да се разреди с вода, а след това с парцал да се забърше телевизор.

Мекият светодиоден екран трябва да се търка с повишено внимание. Не трябва да се натиска силно.

Желателно е използване само на специални средства за почистване. В заключение екранът трябва да се забърсва с мека суха салфетка, за да не остават петна.

Ако не се почиства правилно, по екрана ще се появят петна, възможно е да се надраска, и да се стигне до повреждане.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com