Как да подготвим цветята у дома за зимата

Дори и цветята да растат в саксия, тяхното състояние пряко зависи от годишния сезон. Сухият въздух, късият ден и понижението на температурите създават трудни условия за развитие. И ето как можем да им помогнем да преживеят дългите зимни месеци.

Проверете за наличие на вредители

Ако през топлото време на годината стайните растения са били навън, на свеж въздух, след пренасяне на саксиите у дома не забравяйте да проверите за наличие на вредители.

Заразените растения е необходимо да се изолират и да се обработят с инсектициди – в отслабено състояние няма да могат да преживеят зимата.

Намалете поливането

С настъпване на студовете повечето растения навлизат в спящ режим. Обменните процеси и растежа на цветята се забавя, а това означава, че е дошло време за намаляване на поливането.

За да проверим, нуждае ли се растението от вода, трябва да потопим пръста в почвата приблизително на 2 см. Ако по усещанията земята е суха, цветето може да се полее, но задължително с топла вода.

Преместете цветето на друг прозорец

Със смяната на годишното време се променя и положението на слънцето. Ако на цветята не им достига естествена светлина, дошло е време да изберете друго място за тях.

И не забравяйте от време на време да завъртате саксията, за да получават всички части на растението достатъчно количество лъчи.

Спрете подхранването

През зимния период растенията не се нуждаят от подхранване.

Ограничаването на подхранването трябва да започне още от есента, а възобновяването е най-добре да стане през пролетта, когато се увеличи светлата част на деня и стане по-топло.

Не забравяйте за чистотата

Прахът и прочие замърсявания запушват порите на листата на растенията – а това ги лишава от способност да поглъщат елементи от храненето на въздуха.

Не забравяйте редовно да търкате листата с мокра кърпа или с гъба. Това ще спомогне за запазване на растенията здрави и за предотвратяване появата на вредни насекоми.

Повишете влажността

Най-добре домашните растения се чувстват при влажност от 40 до 50%. През зимните месеци в домовете с централно отопление нивото на влажност обикновено се понижава до едва 10-20%.

За да помогнем на растенията да преживеят засушливия период, колкото се може по-често трябва да пръскаме листата и стъблата с вода от пулверизатор. До саксиите с тропически растения може да се сложи съд с малко вода, която да се допълва при нужда.

А най-добре закупете овлажнител за въздух, който ще поддържа в добро здраве не само растенията, но и техните стопани.

Следете за температурата

Най-комфортна за растенията е в диапазона 18-23 градуса. През нощта трябва да бъде малко по-ниска.

Как да подготвим цветята у дома за зимата
5 (100%) 1 глас[а]

Масивен паркет София