Направи добро – посади растение. Но как?

Няма как, когато говорим за нещо, превърнало се във всенародна притча за добрия и съвестен човек, да не се отнесем сериозно. Навсякъде пише, че е важно и дори задължително да посадиш дърво, да се създадеш поколение и да построиш къща, но почти никъде не пише как да го направиш правилно.

За да не чуваме повече „никъде не пише“, днес ще ви дадем насоки в това как да изпълните поне едно от трите неща в житейския списък – как да садим растение правилно.

Трябва да ви предупредим, че почти всяко растение идва в дома ви със свои собствени изисквания за това как и къде иска да бъде засято. Звучи малко наивно да смятаме, че растенията могат да имат изисквания, но в крайна сметка те са живи организми и ние трябва да се отнасяме с нужното уважение. Да започваме!

Съобразителността идва на първо място

Започнете с постигането на синхрон между размера на саксията и предполагаемата големина на растението. Идеята тук е, че не може да посадите малко лаленце в саксия, която може да побере палма, например.

Това е важно първо заради чисто естетическата гледна точка на нещата и второ, това ще позволи на растението само да се съобрази с мястото, което му давате. Това, че са красиви, далеч не означава, че понякога дори и цветята не могат да са доста нахални в разпростирането на корените.

Напълнете около 1/10 част от съда, в който ще садите с натрошени тухли, чакъл или просто събрани ситни камъчета. Върху тях сложете субстрат, в превод почва, в която ще вирее растението.

Тук е важно да отбележим, че е добре да я намачкате надолу, но внимавайте да не е прекалено смачкано. Помнете, че на растенията им е нужен и кислород в областта на корените.

Идва ред на същинската част

Саденето предизвиква у някои хората същия онзи страх, който изпитват мъжете, когато трябва да сменят пелените на новородено за първи път. Е, нека да успокоим страхуващите се, че не е толкова страшно… за саденето говорим, мъжете да продължават да се страхуват.

Тук съветваме да се възползвате от помощта на малка градинска лопатка за да направите лек отвор, в който ще поставите коренчетата. Там те ще бъдат заровени и скоро след това ще започнат своя нов живот, така че постарайте се „леглото“ да е удобно.

След това съвсем нежно натъпчете пръстта, за да изкарате ненужния въздух и полейте. При първото поливане основният ни съвет е в никакъв случай да не пестите вода.

Това е бойното кръщение за растението и не е приятно да го оставите почнато, но недовършено. Делото с поливането е може би важен аспект от същинската част, така че постарайте се водата да е напълно достатъчно.

В заключение

Вече имате ново растение вкъщи или в двора. Погледнете дали в саксията му има пробити дупки от долната страна, които ще гарантират, че коренчетата няма да се удавят.

Осигурете кашпа под саксията, за да може през летните дни, в които няма да сте на разположение да полеете цветето, да пълните кашпата, а създанието да изпива само водата, която сте му налели.

Ламинат и ламиниран паркет