Как да приготвим органичен тор за цветя сами

Органични торове не са само кравешки и птичи тор. Като тор могат да се използват и различни вещества, които са достъпни за всеки от нас в домакинството.

Това са отвари от зеленчуци и настои от билки, заварка от чай и вода, в която е мито месо, лучени люспи и кора от банан. Всичко това обикновено се изхвърля като битов отпадък, но защо да не го използваме като тор за цветята.

Има много рецепти как да използваме домашни органични отпадъци, но понякога се оказват безполезни и дори вредни.

Защо има толкова много спорове по повод домашните органични торове?

Защо едни цветари препоръчват месна вода, мляко, захар като тор, а други се присмиват над подобни съвети, като разказват за неуспешните опити с растенията?

Защо от месната вода или мляко почват започва да вкисва и да мирише? Защо мухи налитат на захарта и стайното цвете става привлекателно за мравки?

Защо заровената в саксията рибна опашка в най-добрия случай просто изсъхва, а в най-лошия става източник на изключително неприятна миризма?

Защо утайката от кафе не подобрява структурата на почвата, а образува плътна кора на нейната повърхност?

Въпросите са много, и са възникнали не просто така, а в резултат на негативен опит.

Използването на органични торове изисква разбиране на процесите на хранене.

Растението не пие мляко или месна вода. То поглъща азот, калий, фосфор, разтворени във водата.

А за да се получи от органиката – частици кръв или мляко, прости химически вещества, в почвата трябва да поработят бактерии и микроорганизми.

Те разлагат големите химически молекули на прости вещества, така те самите се хранят, а резултатите от жизнената им дейност се използват от растението. В природата всичко е взаимно свързано.

Най-популярните домашни органични торове

Месна вода

Водата, останала след миене или размразяване на месото, съдържа частици кръв. Това е добър азотен тор, в такава вода има желязо, мед, магнезий и други микроелементи.

Поливането трябва да става много внимателно, да се сипва малко количество вода, за да не изтича от саксията. В противен случай ще се появи неприятна миризма и мухи.

Захарна вода

1 чаена лъжичка захар се разтваря в 1 литър вода за поливане. Захарта не дава на растението нито азот, ни фосфор, нито дори калий, но много опитни цветари подхранват със захарна вода растенията си.

Захарта се смята за стимулатор на растежа, който активизира дейността на почвените микроорганизми. Недостатъците са, че мухите обичат сладко, но още повече този тор ще зарадва мравките.

Извлек от яйчена черупка

Стритата на прах яйчена черупка се залива с вода, оставя се да престои 2-3 дни и с тази вода се поливат растенията.

В извлекът от яйчена черупка наистина има калций и магнезий, но понякога се появява и миризма на развалени яйца.

Обзавеждане, паркет и интериор