Как да променим цвета на хортензията

Хортензия е красив храст с големи сферични съцветия – с всяка изминала година става все по-популярен и сред любителите на стайните растения, и сред градинарите.

Това е свързано с появата на нови сортове с по-големи листа, а сред тях има и с по-малки, които са подходящи за отглеждане на перваза, и достатъчно устойчиви на студ за нашите градини.

Хортензията не изисква особени грижи при едно условие – трябва да се посади на правилното място и в правилната почва.

Растението обича влага, за което говори и ботаническото название – хидрангея, и кисели почва. Важен е също и химическият състав на почвата.

Окраската на цветовете най-често е в розово. При новите сортове цветовете могат да бъдат в бяло, розово и дори в небесно син цвят. Розовата хортензия може да стане с цвят на небето при много кисела почва.

От какво зависи окраската на цветовете на хортензията?

Цветът на хортензията зависи от няколко фактора:

  • Разновидност и сорт;
  • Киселинност на почвата;
  • Химически състав на почвата;

Някои сортове хортензия съдържат специфичен пигмент, който влияе на измененията на окраската на цветовете. За образуване на светлосин пигмент е важно в почвата да има достатъчно количество алуминий.

Повечето градински почви имат достатъчно количество от този елемент, но само в кисела алуминият се усвоява и син пигмент се образува в достатъчно количество.

При повечето известни сортове хортензии цветовете ще бъдат сини или светлосини на кисели почви – рН 5 и по-ниско, докато при неутрални почви с рН от 6.5 и нагоре, ще бъдат розови.

При киселинност рН 5-6.5, цветовете ще бъдат синьо-розови или ще изненадват с различни нюанси на светлосиньо и розово на един храст.

Има съвременни сортове с явна предразположеност към определен цвят.

Също може да се промени, с регулиране на състава на почвата, но при едни и същи условия един сорт ще бъде наситено розов, а при други към лилав.

Как да променим цветът на хортензията?

За отглеждане на светлосиня хортензия е необходимо да са налице 2 важни фактора – кисел субстрат и алуминиеви соли – обикновено алуминиев сулфат.

Купената в магазина синя хортензия може с времето да промени своя цвят към мръсно розов или розов.

За контролиране на цвета на градинската хортензия, е необходимо постоянно да регулираме киселинността на рН на почвата. Много по-лесно ще е това да се направи при отглеждане в саксия.

Но и в този случай при поливане водата от чешмата постепенно ще алкализира почвата.

В градината почвата може да бъде различна, но най-често е близка до неутрална или е съвсем слабо кисела, което означава розови цветове.

Интериорни решения Sunrise