Как да удължим живота на битовите уреди

В ръцете на добрата домакиня техниката „живее” много по-дълго. И за удължаване на срока на служба могат да помогнат най-елементарни действия – най-важните от тях събрахме в тази статия.

Хладилник – минимален експлоатационен срок 11 години

На всеки 6 месеца забърсвайте праха от пружините на компресора – обикновено те са разположени на задния или преден панел на уреда.

Този детайл е сърцето на хладилника, благодарение на който вътре в камерата циркулира студен въздух. Прахът и замърсяванията са способни да нарушат работата на системата.

Не оставяйте вратата на хладилника отворена. Разликите в температурите могат да изведат техниката от строя.

Също се случва и когато натъпчете хладилника догоре с хранителни продукти. Датчиците за температура се затрудняват да работят, тъй като в препълнените рафтове температурата на въздуха варира силно.

Не забравяйте да почиствате и мръсотията от гумените уплътнения – загубвайки еластичност, те могат да спрат да задържат студения въздух вътре в камерата.

Понякога размразявайте хладилника и камерата, дори да са по технология No frost. Внимателно почиствайте вътрешните части на хладилната камера със сапунено-содов разтвор, така ще изключите риска от поява на гъбички и плесени.

Съдомиялна машина – минимален срок на служба 9 години

Най-важното, което трябва да направите, за да удължите живота на уреда, е редовно да почиствате филтъра, разположен на дъното на камерата. Премахвайте от него големите частици и измивайте мазнините от него и котления камък.

Минимум веднъж месечно правете обработка с използване на специални средства за почистване.

Съвременните съдомиялни се произвеждат от неръждаема стомана, но по-старите модели могат да бъдат подложени на корозия. Редовно проветрявайте камерата и всички миялни за наличие на ръжда.

Почиствайте съдовете от остатъци от храна, преди да ги слагате в миялната. В някои случаи е добре да изплакнем чиниите с вода.

Ако живеете в район с по-твърда вода, тогава трябва да следите за състоянието на дюзите, които разпръскват вода. Отлаганията от котлен камък могат да се откъртят и да запушат отворите и така да доведат до разваляне на битовия уред.

Пералня – трябва да издържи поне 10 години

След завършване на цикъла на пране оставете вратата отворена, за да изсъхнат добре барабана и вътрешните части. Това ще предотврати появата на плесен и на неприятна миризма.

Въпреки изкушението да натъпчете барабана максимално с дрехи, старайте се да се придържате към препоръките на производителя за максимално допустимо тегло на прането.

Първо, при слагане на допустимото количество дрехи качеството на прането е много по-високо. И второ, постоянното тъпчене на пералнята износва двигателя и може да доведе до неговото счупване.

Редовно оглеждайте гуменото уплътнение за протичане или за напукване и го мийте поне веднъж месечно.

Как да удължим живота на битовите уреди
Оцени!

Sunrise - подови настилки и интериорни решения