Какво НЕ трябва да ползваме веднага след покупка

Ако трябва да бъдем точни, готови за употреба се продават само надениците и тестото. Всичко останало изисква минимална подготовка, преди да бъде използвано. Тези прости правила не трябва да се игнорират, тъй като не са въведени случайно, а за нашия собствен комфорт, безопасност.

Дрехи

Проблемът, дори не е в това, че преди нас може би е мерил, който е оставил от вътрешната страна на дрехата частици от своята кожа, бактерии и микроби. Макар и това само себе си да е неприятно. Има и още няколко нюанси.

Оказва се, че някои бои за тъкани могат да бъдат толкова агресивни, че да предизвикат дерматит. След пране всичко идва в норма, но не трябва да слагаме веднага роклите и полите с ярки цветове.

Освен оцветители по тъканите остават вещества, попаднали на дрехите в процеса на производство. Например, формалдехидна смола – това канцероген, който само може да навреди на здравето ни.

Веществото представлява безцветен газ, който се нанася на дрехите, за да държи повече. Причината е, че не се знае колко време ще мине, докато я купят.

В случая с връхните дрехи първото пране може да се пропусне, но ако има контакт с кожата не е желателно.

Чаршафи

Дори 100% натуралните тъкани не са застраховани срещу обработка с отровни вещества. Всичко е единствено с цел да се запази по-дълго. Спалното бельо често се боядисва с анилинови оцветители, които могат да предизвикат алергия.

А белоснежният цвят на чаршафите и калъфките се постига с помощта на съдържащи хлор вещества. Но е желателно преди чаршафите и калъфите да се постелят на леглото да се изперат.

Хавлии

Домашният текстил се обработва с вещества, които предпазват тъканта от образуване на твърди гънки. Затова и хавлията, която е извадена току що от опаковката, е толкова мека и равна.

Тези вещества не са полезни за кожата. Още повече при контакт с влажна кожа, когато тези вещества е възможно да предизвикат алергия и раздразнение.

Съдове

Това, че трябва да мием чашите и чиниите е напълно ясно. Но и тенджерите и тиганите не трябва да се слагат веднага на котлона. Емайлираните съдове трябва бързо да се измият с топло вода със сода, след това добре да се изсушат.

С алуминиевите съдове се постъпва по същия начин. Само след миене в тях трябва да се сипе вода и да се излее. Съдовете от неръждаема стомана е достатъчно просто да се измият с обикновено средство за миене на съдове.

Хладилник

Това чудо на техниката не трябва да се включва веднага след доставка. Специалистите казват, че последствията могат да бъдат ужасни, да се стигне до пълно разваляне на компресора.

Sunrise паркет София