Камина на балкона – необходимо ли е

Ако сте направили от балкона допълнителна стая, най-вероятно сте замисляли и за начините за отопление, един от екзотичните начини е с камина.

Доста често много жители на градовете желаят да създадат уют у дома и да си закупят камина, а впоследствие не я използват. Необходима ли е камина на балкона?

Електрическа камина за отопление на терасата

Поставянето на камина на балкона не е толкова екзотично. Получава се уютен, домашен интериор. Разбираемо е, че камината не е истинска, но сега електрическите имат много предимства.

Ако сте решили да изолирате терасата и да поставите там отопление, то може би електрическата камина е добър избор, но по-скоро като допълнителен източник на топлина.

Макар и да казват, че камините се използват повече за красота, отколкото за отопление, и тяхното използване излиза доста скъпо, при желание може да се постави камина и да се използва, когато не е много студено навън.

Приятно е да се постои до камина, макар и да не е истинска, а само имитираща огън, и да почетем книга или да си поговорим с приятели.

Електрическите камини работят на принципа на обикновена електрическа печка, но към нея се добавя само виртуална картина на горящ пламък. Използването е доста лесно, достатъчно е да се включи в контакта и да се настрои на режим отопление.

Биокамина на балкона

А ако желаете истински огън, то можете да си закупите камина на биогориво. Още повече, че такива камини в последно време стават все по-популярни.

Биокамината не е впечатляваща украса, но и допълнителен източник на светлина и топлина.

В биокамините има истински огън и изглеждат много съвременно. Като гориво за биокамина се използва етилов спирт, който не образува дим и други продукти от разпад.

Те отделят само водни пари и малко количество въглероден диоксид – аналогично на това, което се вдишва с въздуха.

За разлика от традиционните, биокамините не се нуждаят от включване към димна тръба, но за разлика от камината, има жив огън.

Безопасността се гарантира от специално свързващо с касетата, устойчиво на разлив, дори когато контейнерът е обърнат. Затова биокамините се смятат за екологично безопасни.

Освен това в биокамините могат да се добавят ароматни масла за ароматерапия. Биокамините са много надеждни и рационални – при горене биогоривото отделя с 40% повече енергия, отколкото дървесина.

Коефициентът на полезно действие на биокамините е 100%, топлинната енергия като цяло остава в помещението.

Екологичната камина повишава влажността на въздуха, като го прави по-ефективна форма на ароматерапия. Това е отлична алтернатива за хора, които нямат условия да сложат традиционни камини.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com