Капково напояване за красива градина – какви са неговите предимства

Ако искате да имате красива градина в двора на своята градска къща или крайградска вила, на първо място трябва да помислите за планирането и аранжирането на проекта.

 

Препоръчително е за озеленяването на двора да наемете фирма с професионален опит в областта, на която да обясните какъв резултат очаквате да се получи, а за останалото да се доверите на тях.

 

Но дори и когато вече имате създадена градината на мечтите си, трябва да я поддържате и да се грижите за нея. За целта трябва не само да се научите на много неща, но и да вземете редица важни решения.

Напояването на градината – кои са най-добрите техники и какво не бива да правим

Може би най-добрият вариант за поливане на домашната градина е чрез инсталиране на система за капковото напояване. То е без конкуренция в редица отношения.

 

Когато трябва да се осигури влага на цветя, декоративни храсти, дръвчета и дори за лехата с домашни зеленчуци, в случай, че сте любители и имате подобно хоби, този вариант е най-подходящ.

 

Определено може да се каже и това, че капковото напояване е най-икономично. То осигурява минимално, но регулярно количество влага, която растенията успяват да абсорбират много бързо.

 

Огромно предимство на капковото напояване е, че почвата ще остане добре дренирана и ще се осигури достъп до кислород на корените на растенията, които сте засадили. Това е голямата разлика с поливането с маркуч, при което почвата става тинеста и задушава растенията.

 

Още едно предимство, за което трябва да споменем, е това, че капковото напояване няма да отмие ценните хранителни вещества и минерали в по-дълбоките слоеве на почвата и по този начин да лиши растенията от достъп до тях.

Недостатъци на капковото напояване

Тъй като нищо не е перфектно, капковото напояване също си има своите слаби страни. Основният му недостатък е, че ако се използва за поливане на морава, може да не се осигури достатъчно добро покритие.

 

За морава е по-подходяща класическата пръскачна система, която може да осигури покриването на доста по-голяма площ от вашата градина, без при това да увеличава разходите ви за вода.

 

Ако използвате капково поливане за моравата, резултатът най-вероятно ще е неравномерно зелена ливада, където здрави и тъмно зелени участъци ще се редуват със сухи и неразвити затревени площи.

 

Ламинат и ламиниран паркет