Капризни ли са иглолистните растения

Заради своята системна разсеяност и тотална липса на време, съвременният човек предпочита колкото се може повече непретенциозни растения. Това е абсолютно нормално с оглед на това, че работата заема 75% от деня ни, а останалата част, състояща се от 15% се заема най-безцеремонно от останалите ни неволи в ежедневието.

Когато говорим за непретенциозни растителни видове, веднага в съзнанието ни излизат спомените от знанията, които сме придобивали в предмети като Природознание, Човек и природа и други често подценявани дисциплини в училище. Тогава учителите ни говориха за това, че иглолистните растения се отглеждат лесно заради минималните си изисквания.

Днес ще разгледаме именно тази тема като акцентираме върху нивото на трудност в отглеждането на видове като бор, ела и хвойна. Тези три вида са и сред най-предпочитаните от хората за засаждане в напълно домашни условия.

Да се прехвърлим на въпроса

Та, трудно ли е. Отговорът, както при повечето подобни въпроси с нулева конкретика, е и да, и не.

Това, че иглолистните са вечнозелени, студоустойчиви и красиви през цялата година, не означава, че ще работят безотказно в името на декорацията съвсем без никакви грижи от ваша страна. Това все пак са живи организми и както всички останали, като такива те имат своите изисквания за температура, светлина и вода.

Кога е най-препоръчително да ги садим?

Съветите на повечето специалисти са за това да купуваме иглолистните през пролетта и есента. Това е така, за да имаме възможността да ги засадим веднага след покупката им.

Най-добрите периоди за засаждане през годината са март-април или септември-октомври. Най-добри са точно тези месеци, защото тогава слънцето не е толкова силно и се осигурява частична сянка.

Как седи въпросът със светлината?

Въпреки че повечето иглолистни растения попадат в графата „Сенколюбиви“, това далеч не значи, че всички мразят слънцето. Ползите, които дава естествената светлина са толкова много, че дори и този вид растения са я оценили през всичките си години развитие.

Борът, например не обича пълно засенчване, затова за него е най-добре да се намери място с балансирано количество между слънце и сянка. Повечето видове страдат, когато прекомерно се излагат на светлина и затова не е никак зле да им се осигурява сянка в областта на короните през периода на летните горещини.

Какви почви им харесват?

Ако се замислим над въпроса с почвите, то трябва да се сетим за гористите почви – там, където изобилства от големи иглолистни дървета и храсти. Естествено, в гората никой не тори изкуствено и затова дивите растения са се научили съвсем сами да си набавят необходимото.

Все пак, за да сме точни, стремете се почвата, в която ще посадите своето иглолистно, да е по-скоро неутрална от към киселинност почва. Влажността е важна за този вид растения, но не прекалявайте заради опасността от загниване на корените и тотална смърт.

Извод за иглолистните

Лесни за поддръжка, вечнозелени, красиви и толкова интересни. Ако искате растение, което да не напомня много за себе си, но в същото време да ви напомня колко е красива вашето местенце – заложете на иглолистните!

Ламинат и ламиниран паркет