Кога трябва да торим стайните растения

За нормално развитие стайните растения се нуждаят от пълноценно хранене. Повечето видове домашни цветя си набавят полезни вещества от почвата в саксията. Веднага след пресаждане почвата в саксията съдържа много хранителни вещества. Но постепенно се изтощава и растението трябва да се тори.

Как правилно да изберем подхранване за стайните растения?

Кога трябва да торим растенията?

Основната потребност от торене при повечето растения нараства в период на най-голяма интензивност на растежа и началото на цъфтенето. При повечето стайни цветя това е периодът пролет-есен. Задължително трябва да се отчита периодът на покой.

Всички стайни растения могат да се разделят на 2 групи по този признак:

  • Растат и се развиват непрекъснато;
  • Имат период на покой;

Първата група – това е бабиното мушкато, балсамина или циганче, африканска теменужка или сентполия, традесканция или зербина.

Те растат и зиме и лете, а при достатъчно осветление могат да цъфтят красиво и през цялата година. Тези видове трябва да се торят през цялата година.

Втората група – това са стайните растения, които имат период на покой, сред които са почти всички видове орхидеи и кактуси.

В определено време от годината, най-често през зимата, те прекратяват растежа си, не пускат нови листа и цветове, а при някои и окапват.

Това е нормален цикъл на развитие, същият както и при нашите градински растения.

По време на покой нямат нужда от торене. Но веднага щом започнат отново да растат, подхранването става повече от необходимо.

Има още и видове, които могат да минат и без период на покой при добра грижа и да изпадат в летаргия при недостатъчно светлина или при ниска температура.

В този случай се торят в зависимост от условията – температура и осветеност. Ако се държат в хладно помещение, е най-добре да не се торят през зимата.

Какви вещества са нужни на растенията?

Стайните растения се нуждаят от различни вещества, те трябва да бъдат обезпечени с азот, фосфор, калий, магнезий, желязо, сяра и калций.

А също и микроелементи – манган, бор, цинк, мед и др. При дефицит се наблюдава забавяне на растежа или пълна липса на цъфтеж, предразположеност към заболявания.

Азотът отговаря за растежа на растенията, формиране на нови клони. При недостиг растението не расте добре, листата му са малки. Домашните растения с големи листа страдат особено много от липса на азот – филодендрон, дифенбахия, алоказия.

При недостиг на калий процесите на делене се забавят, отмират връхчетата на корените, растенията стават податливи на гъбични заболявания.

Калият е особено важен за цъфтящите растения, тъй като при дефицит цветчетата или не връзват или израстват много малки.

Кога трябва да торим стайните растения
Оцени!

Магазин за ламинат в София