Кои стайни растения цъфтят през зимата

Всъщност можем да накараме всяко цвете да цъфти през зимата. Осигуряване на допълнителна светлина, регулиране на светлинен и температурен режим не е толкова трудно.

Но за повечето любители на стайното цветарство, заети с работа или с множество свои ежедневни дела, най-подходящи са такива стайни растения, при които естественият период на цъфтене е през зимата.

Не изискват нищо особено, просто при нормална грижа, разцъфтяват през зимата, като радват със своята красота стопаните си, противно на студовете.

Избор на цъфтящи цветя през зимата

Изборът на цъфтящи през зимата цветя не е толкова голям, но все пак достатъчен, за да изберем цвете в саксия по свой вкус.

Най-лесният и удобен начин да се сдобием с цвете е да посетим цветарски магазин. През зимата най-често могат да се срещнат цъфтящи орхидеи, циклами, коледни звезди, азалии.

Малко по-рядко се срещат камелии. Тези растения се продават в периода, когато изглеждат най-декоративно, тоест в началото на цъфтенето.

За да украсим своя дом стайни растения, цъфтящи през зимата, най-подходящото време да ги закупим е именно сега и да ги подготвим за зимно цъфтене сами.

Трябва да изберем такива стайни цветя, които нямат нужда от много грижи

За да накараме коледната звезда да зацъфти или азалия, трябва още от сега да ѝ осигурим правилен светлинен и температурен режим. За по-непретенциозните растения не са необходими никакви по-специални действия.

Цъфтящото през зимата непретенциозно стайно растение каланхое Блосфелд обикновено пуска цветове след 20 декември.

Забележително е, че цъфтенето настъпва по-рано, ако есента се държи на северни прозорци, а в началото на декември се премести на някой по-светъл южен прозорец.

Бегония Лорен – това са група Хибриди цъфтящи от ноември до март. Големите цветове могат да зарадват всеки със своята красота през зимата.

Какви условия са необходими на цветята, за да цъфтят през зимата?

За да зацъфти през зимата кактусът Шлюмбергер, се нуждае от период на покой – през септември поливанията намаляват и температурата на въздуха.

Така се стимулират зачатъците на пъпките. Когато растението се готви да цъфти, в никакъв случай не трябва да се мести или да се върти на прозореца, тъй като цветовете ще окапят.

На южен прозорец през цялата зима могат да цъфтят антуриуми, африканска теменужка, балсамини, дори и без всякакво допълнително осветление.

Обикновено тези растения радват със зимното си цъфтене тогава, когато то се е прекъсвало от есента. За удължаване на периода на цъфтене се удължава подхранването с торове, през есента и зимата.

За повечето цъфтящи стайни растения е необходимо да се придържаме към правилен температурен режим. И азалия, и камелия, и пуансетия, и циклами предпочитат прохлада.

Приблизително 15-18 градуса. В по-топли помещения цъфтенето им продължава сравнително кратко.

Кои стайни растения цъфтят през зимата
Оцени!

Обзавеждане, паркет и интериор