Конвекция във фурната – защо е необходима

Когато избираме за кухнята нови битови уреди, продавачите неизменно се стараят да предложат най-новите, многофункционални и скъпи модели. Някои функции се смятат за почти необходими, но отговаря ли това на действителността? Какво е това конвекция във фурната и защо е необходима. И нужна ли е въобще?

Как е устроена фурната?

В електрическите фурни, дори и в по-старите модели, нагревателните елементи са повече от един. Но дори това не осигурява качествено и равномерно изпичане на продуктите, които готвим във фурната.

Причината за това е, че естествената конвекция във фурната протича бавно и зависи от други фактори. Например, от ширината на тавата, която е сложена във фурната.

Ако няма разстояние от страни, нагретият въздух от фурната просто не попада в нейната горна част. Отдолу ястието е обречено на изгаряне, а отгоре остава недопечено.

И тогава на помощ идва принудителен режим. Именно този режим, който толкова хвалят продавачите на битова техника, когато ви предлагат да си закупите фурна.

Какво е това принудителна конвекция?

В този случай това означава режим принудителна циркулация на въздуха във фурната. Движението на нагорещените въздушни маси се осигурява вентилатор.

В затвореното пространство на фурната вентилаторът създава истински вихър от горещ въздух. Този вихър равномерно нагрява ястието от всички страни. Отдолу нищо няма да изгори.

Вентилаторът разположен на задната стена на печката се включва отделно.

Защо се използва този режим?

Позволява успешно да запича големите парчета месо и дори просто за сушене на билки или на хляб. Дори може да се мине без нагряване, с една хладна конвекция.

Малкото нагряване позволява бързо размразяване на месо или зеленчуци от камерата или фризера.

Включеният режим ще ви позволи да използвате с максимална ефективност на целия обем на фурната. Дори ако поставите вътре 2 или 3 тави, всичко равно ще се изпече.

Не е задължително използването на този режим при всяко приготвяне на храна. Възможно е да се включи в случаите, когато е наистина необходим:

  • За хрупкаща коричка;
  • За изсушаване на твърде голямо количество отделен сок;
  • За по-добре изпичане на пиле или на друго ястие;

Видове конвектори

Най-често електрическата фурна осигурява такава възможност с вентилатор с проста конструкция, функцията на която е просто да изтласка обемът въздух. По-ефективен е вентилаторът, заобиколен от допълнителен нагревател.

В някои модели има удобна функция за влажна конвекция. При включване на този режим въздухът вътре във фурната се насища с пара. Ястията не пресъхват, тестото по-добре набухва. И можем да приготвим всичко, което си пожелаем, без вредно пържене.

Други производители са предвидили много мощни вентилатори, които създават бърз поток горещ въздух. Ястието бързо се покрива с изсъхнал слой, който не позволява изпаряване на соковете при по-нататъшно запичане.

Интериорни решения Sunrise