Коя храна е полезна за малките зайци

Кой не е гушкал някое малко зайче в прегръдките си и не му се е радвал като на плюшена играчка? Обикновено малките дечица изпитват силно влечение към това пухкаво животинче, което е толкова безобидно, че дори и след часове ласки и милувки, ще си стои все така кротко и послушно.

Дали обаче любовта е достатъчна, за да живее здраво и щастливо едно малко и беззащитно животинче? Разбира се, че не.

Храната е фундамент при отглеждане на зайци и ако тепърва ви предстои да се захващате с подобно хоби, нашият съвет е в никакъв случай да не го подценявате, а да се информирате навреме за всяка една специфика, свързана с изхранването на животните.

Какво трябва да знаем за храненето на малките зайци

Някои от вас може и да не знаят, но теглото при малките зайчета се повишава най-много до 4–месечна възраст. След това се получава забавяне в растежа и вие трудно може да прецените колко всъщност пораства животинчето.

В периода до 4-месечна възраст е от ключово значение да използвате точно онези хранителни вещества, които са най-полезни за зайчетата.

След като навършат четири месеца, ще забележите прираст в разходите за фураж, тъй като храната, която започват да консумират, е доста повече като количество. Затова и специалистите съветват, ако се отглеждат зайци за месо, най-добре е те да бъдат на 4 месеца.

В някои страни се практикува следното – когато зайчетата са малки, техните стопани им предоставят разнообразна и качествена храна, като се стремят тя да съдържа смилаем протеин 15-17 на сто.

Ако сте решили да отбиете зайците, когато са едва на 30-40 дни, трябва да вземете под внимание факта, че те имат особености във физиологията на храносмилателната си система.

Никога не подценявайте подобни подробности, тъй като те са изключително важни при правилното отглеждане на което и да е било животинче.

Най-много се препоръчва да ги храните с концентриран фураж от отбиването им до 4-месечна възраст. В специализираните складове, предлагащи разнообразни храни за животни, ще откриете различни вариации, специално за зайчета, и можете да избирате сред тях.

В случай, че зайкинята, която е родила малките зайчета, умре, задължително трябва да се намери друга, която да отглежда останалите без майка пухкави животинчета. Разликата в едните и другите зайчета не трябва да е повече от две денонощия.

Сигурни сме, че всички тези съвети са ви били изключително полезни и с наша помощ ще завършите цикъла при отглеждане на зайчета абсолютно благополучно.

В сайта на Agrozona.bg ще попаднете на още много полезна информация, с която да си служите напред в бъдещето.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com