Кухненски таймер – защо е необходим, какъв да изберем

Кухненският таймер, преди да се появи у дома, не се смята за предмет от първа необходимост, но когато домакинята оцени неговите предимства, готвенето без него ще изглежда мъчение.

За покупката на подходящ модел, трябва да се запознаем с разновидностите на приспособлението и неговите особености.

Защо е необходим таймер за кухнята?

Това устройство, т.нар. кухненски хронометър, помага за изчисляване на времето за приготвяне на храна до секунда.

След изтичане на зададеното време приборът издава сигнал, напомнящ за необходимост да свалим яденето от печката или да го извадим от фурната.

Ситуациите, в които хронометър може да ни потрябва, са много – като се започне от варене на яйца и се стигне до бисквити.

Приборът помага да вършим няколко неща едновременно в кухнята и над печката, да успеем да направим повече за голям промеждутък от време.

С помощта на кухненския цифров таймер или механичен можем да забравим за недоварените или препържени или прегорели яйца.

Кухненски таймер

Основна функция на кухненския таймер е изчисляване на времето, със завършването на което трябва да издаде силен звуков сигнал.

Вариантите на миниатюрните помощници са представени от голям асортимент. Отличават се с функционалност, външно оформяне на корпуса, тип устройство.

Всички прибори от този вид могат да се разделят на групи:

  1. Механични – работещи на принципа на будилника;
  2. Функциониращи от източник на захранване. Например, за електрическия кухненски таймер е необходимо е необходимо включване към електрическата мрежа, поради което губи мобилност;
  3. С тясна специализация – на голяма популярност се радва кухненският таймер яйце, това е удобно приспособление, което може да се потапя във вода заедно с продукция, да работи без батерии. Като индикатор е корпусният материал, променящ цвета до различни деления от продължително действие на високите температури. Приспособлението уведомява домакинята за това в какъв стадий на готовност – дали са твърдо сварени.

Хронометрите се изготвят от гума, пластмаса или метал, успешно обединяват в себе си полезни и декоративни свойства. Винаги може да избере прибор, който ще изпълнява своето директно предназначение и ще украси помещението.

Например, заводски кухненски таймер под формата на домат или чушка е уместен в класическа кухня, а електронният от неръждаема стомана с цифрово табло е подходящ за по-модерна.

Кухненски механичен таймер

Основното предимство на механичния таймер за кухня е енергийна независимост, приспособлението няма нужда от батерии или захранване от електрическата мрежа.

Работи на принципа на часовниковия механизъм, подобен на ръчка, които се настройват при пускане на устройството. Ориентацията е по градиентен циферблат, разположен около въртящо се отделение на механизма.

С изминаване на времето, което е зададено, сработва сигнал, който много прилича на сигнал на велосипед.

Sunrise паркет София