Ламинат за пода в кухнята – как да изберем

Ламинатът често се нарича ламиниран паркет и е евтина алтернатива на паркетната или масивна дъска. Именно така мислят и производителите, а днес може достойно да конкурира и теракота.

Ако желаете в целия апартаментът подовата настилка да е еднаква, то най-вероятно сте се замислили за полагане на ламинат в кухнята и колко това ще бъде практично.

Бъдете сигурни – съвременният ламинат не просто може да копира керамиката и дърво, но и достойно ги замества по експлоатационни характеристики.

Най-важното е правилно да изберем клас по устойчивост на износване, тип покритие и дизайн, и разбира се, правилно да го положим със своите ръце.

Ламинатът това е материал със средна плътност HDF дървесновлакнеста плоскост и хартия, импрегнирана с меламинови смоли, на които се нанася и декорация.

Състав

  1. Горният акрилов или меламинов слой овърлей с дебелина не повече от 1 мм предпазва от износване;
  2. Декоративен слой – няколко или една хартия с рисунък, импрегниран с меламинови смоли;
  3. „Амортисьор” – междинни защитно-декоративни, звукопоглъщащи, повишаващи ударната здравина на слоевете. Най-често се произвеждат от импрегниран крафт-картон;
  4. HDF-плоскост – базов дървесно-влакнест слой с дебелина 6-8 мм;
  5. Стабилизатор – предпазващ от накъсване на слоя хартия, импрегниран с парафин или смола. Не позволява на ламината да реагира на колебанията на температурите и на влажността.

Предимства и недостатъци

Най-голямото предимство на ламината е добре копира скъпоструващите материали, като не отстъпва по устойчивост на износване и практичност, като струва по-евтино.

Достъпната цена не лишава покритието от функционалност – качественият ламиниран под може да се настила в кухнята, тъй като покритието лесно се мие.

Не губи цвят от излагане на слънце, не се бои от петна, удари, напуквания или драскотини. Качественият ламинат е устойчив и на изтриване.

Недостатъци

Някои типове ламинат наистина не трябва да се слагат в кухнята, тъй като не издържат на повишената влажност, нито на температурните колебания, нито на излелите се течности от рода на вино или сок от цвекло.

Влагоустойчиво или водоустойчиво покритие?

Качествените съвременни ламинирани панели на практика не се боят от вода – като защитен слой на тях се нанасят на специалните водоотблъскващи състави на основата на восък. Но фугите между панелите обработват далеч не всички производителите и затова тези части от покритията остават възприемчиви към влага.

За кухнята можем да изберем:

  1. Влагоустойчиво покритие – не реагира на повишената влажност в помещението, но може да се деформира основата, ако във фугата попадне вода. Може да издържа капки, пръски и дори малки локви. Но времето за въздействие не трябва да е повече от 20 минути;
  2. Водоустойчивият ламинат е по-скъп, но може да издържа на влага в продължение на 6 часа. За най-надежден се смята ламинатът с ПВЦ, но е доста скъп.
Многослоен паркет от Sunrise-bg.com