Маслен радиатор – оптималният избор за отопление

Ако в дома ви няма автономно или централно отопление, то със застудяването на времето се налага да се замислим с какво да се отопляваме, например, с маслен радиатор.

Знаейки как да се изберем маслен радиатор можем да си осигурим отоплението на дадена стая за много години напред. Или поне за периодите, когато централното отопление все още не е пуснато или вече е спряно.

Ако слушаме продавач-консултантите по магазините, то можем да стигнем до извода, че всеки от представените модели радиатори е най-добрият. А най-добрите са и най-скъпи. Така ли е това? По какви критерии трябва да се избира маслен радиатор?

Как са устроени маслените радиатори?

Много по-лесно е да посочим важните критерии за избор на маслен радиатор, ако познаваме неговото устройство.

Основата на масления радиатор е обикновен тръбест нагревател, потопен в минерално масло.

Маслото е разположено в плоски секции, за да се предава по-ефективно на въздуха в помещението.

За пълноценна работа са важни следните параметри:

  • Мощност на уреда – от този параметър зависи площта, която радиаторът може да отоплява. За малки помещения са достатъчни около 1.5 киловата, но е препоръчително да се закупи по-мощен – от 2 до 2.5 киловата. По-мощните радиатори позволяват отопляването на въздуха в помещения със средна и голяма площ. Обикновено мощността на масления радиатор се изчислява по простата формула – на 10 квадратни метра е необходима мощност от 1 киловат. В тази формула се подразбира, че височината на тавана е повече от 3 метра.
  • Количество секции или брой ребра – колкото повече, толкова по-ефективно ще е нагряването на въздуха.
  • Дебелина и ширина на секциите – по-тесните и тънки секции се нагряват по-бързо и съответно по-бързо отдават топлина във въздуха. В дебелите и широки ребра маслото се нагрява по-дълго, но изстива по-бавно. За моделите с дебели секции е необходима голяма мощност на нагряване, съответно се увеличава разходът на енергия.
  • Количество масло вътре в секциите – ако голям маслен радиатор е сравнително лек, това е лош признак, в него има много малко масло. Недостатъчното количество на топлоносителя прави уредът по-малко ефективен и не толкова траен. На теглото на радиатора влияние оказва и дебелината на металните стени – колкото са по-дебели, толкова по-добре. Оттам е изводът да се избират по-тежки модели.

Незадължителни, но полезни функции

Наличието на допълнителни функционални възможности задължително е свързано с повишаване на цената. Необходими ли са ви допълнителни функции, решете сами, но някои от тях са наистина полезни.

Сред тях е наличието на вграден вентилатор, който дава възможност помещението да се загрее за много по-кратко време. Но все пак ще се повиши и шумът – вентилаторите не работят безшумно.

Интериорни решения Sunrise