Моравата – основата на един добре поддържан двор

За да изглежда вашата градина така, че хората да ви завиждат, непременно трябва да започнете от перфектно поддържаната морава, а това е нещо много нехарактерно за нашата страна.

 

Може да се каже, че подобна гледка е рядкост дори за скъпите софийски квартали, като много често дори и дворовете на уж луксозните вили в града приличат на змиярник, а това не може да бъде основа на наистина хубав двор.

Как да се погрижим за моравата

За да бъде моравата хубава, трябва да помислите за много неща, но няколко са така да се каже по-важни.

Какъв тип ще е тя

Винаги можете да си отгледате естествена морава, но ако искате градината ви да бъде перфектна, трябва да помислите за морава на ролки, каквато поставят в Канада, САЩ или Англия.

 

Тя също е естествена, но се наслагва като килим, след което сама ще се вкорени в земята. По този начин ще е сигурно, че ливадата в двора ви ще има равномерна плътност и няма да останат незатревени места с гола пръст.

Как ще я поливате

Ако искате градината да изглежда професионално, трябва да се погрижите за това моравата да е винаги хидратирана в здравословни норми – нито повече, нито по-малко.

 

Най-добрият вариант за тревната площ е инсталирането на пръскачка, която ще се включва автоматично в определен час от денонощието. Тя е един вод гаранция, че моравата ще бъде равномерно полята, без да има наводнени или сухи места.

Колко често ще я косите

Няма как да се пропуска косенето. Важно е да изпълнявате тази дейност рутинно на всеки 4 до 7 дни, в зависимост от скоростта на растеж. Ако оставите тревната площ неокосена по-дълго, рискувате тя да избуи и след това да пожълтее.

Ще има ли места за минаване

Ако искате да сте сигурни, че дворът няма да се отъпква от всеки, трябва да изградите маршрути, за предпочитане от камък, през които да се стига да другия край на двора, особено ако поставите градинската мебел там, както е най-шик.

 

Една добре направена каменна пътека ще бъде привлекателно място, по което всички ще искат да минават, защото така няма да изкалят обувките си (все пак поливате редовно).

 

Ако помислите за тези дребни, но важни детайли, градината ви ще изглежда много примамливо, дори и ако всичко останало е на все още малко по-начален етап на развитие. Трудно можете да си представите колко е важна хубавата морава, докато не се уверите със собствените си очи.

 

 

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com