OLED-телевизори – технологията на бъдещето

Днес по магазините за битова техника не се появяват огромните телевизионни кутии с електронно-лъчеви тръби. Те бяха изместени от плоските дисплеи, които на пръв поглед изглеждат абсолютно еднакви, въпреки това технологиите, използвани при изготвяне на матрици на техните екрани, могат кардинално да се различават.

А това влияе не само на качеството на изображението, но и на зрението на собствениците на телевизора. Една от най-важните разработки са OLED-дисплеите. Какво е това OLED дисплей и какво е телевизор с такава технология, и с какво може да заинтересува купувача?

Същност на метода

OLED – това е органичен светодиод, състоящ се от полупроводникови материали, най-често от легиран индиев оксид в съчетание с калций и други метали, и полимери с органична природа.

При подаване на електричен ток на диода протича бърза рекомбинация на електрони, в хода на която електроните бързо губят енергия и излъчват светлина във видимия спектър. Всеки пиксел включва 3 OLED – червен, зелен и син.

Предимства на телевизорите с OLED-матрици

Сред предимствата на дисплеите, изградени с такава технология, най-очевидният е високата яркост и контрастност на изображението. Контрастът достига стойност от 1 към 1 млн., безпрецедентна стойност в цифровия свят.

В повечето случаи енергопотреблението на такива телевизори е значително по-ниско, отколкото на течнокристалните, поради икономичната електроника. Изразходената електрическа мощност е правопорционална на площта и на яркостта на екрана.

Важно предимство, особено актуално във връзка с бурното развитие на мултимедийните технологии, е възможност за създаване на дисплеи на органични диоди с много високо разширение – до 8К при относително компактни размери, а също и извити екрани.

Още едно полезно свойство на OLED-технологиите е изключителната икономичност, отново като се има предвид липсата на подсветка, и възможност телевизорът да се направи много тънък.

Възможно е дори някога да се появи дисплей, който да се свива на тръба и да се взема със себе си на път. Но това, разбира се, е далечното бъдеще.

На какви модели да обърнем внимание?

Производството на органични диоди е трудоемък и скъп процес и това в бюджетния ценови сегмент OLED-телевизори няма.

Какво вече има?

До голяма степен, разнообразни фалстартове.

Първият на българския пазар се появява през 2010 г., и без значение, че 15-инчовият му екран, бе по-малък, отколкото на повечето лаптопи, все пак бе крачка напред в сравнение със съществуващите течнокристални/LED технологии.

Само след 3 години бе пуснат OLED-телевизор от следващо поколение, който имал доста по-приятен 55-инчов екран.

Новият модел вече оправдава очакванията – нивото на черното било много добро, предаването на цветове точно, и като цяло изображението такова, за каквото само можем да мечтаем.

Интериорни решения Sunrise