Орхидеи – 5 съвета за правилна грижа

От край време наличието на цветя в домовете на хората успява да внесе чувство за уют, спокойствие и разбирателство. Цветовете на орхидеята ни зареждат и ни пренасят в един далеч по-цветен и красив цвят. Не е случаен фактът, че много от нас симпатизират именно на това растение и държат то да присъства в домовете им. В редовете по-долу ще споделим с читателите 5 неповторими съвета, които ще им помогнат да отглеждат по пълноценен начин своите орхидеи и да се радват за дълго време на цветовете им.

Какво трябва да знаем при отглеждането на орхидеите

Няколко са основните неща, към които да се придържате, ако сте решил ида се превърнете в собственици на красиви и цъфтящи орхидеи, на които да не им липсва нищо. Разберете какви са те:

  1. Светлина;

За да се чувстват комфортно в дома ви, то орхидеите трябва да се радват на разсеяна светлина. Никога не поставяйте саксията изложена на пряка слънчева светлина. За предпочитане е тя да бъде на разстояние от прозореца. Най-добре би й повлияло, ако е на няколко сантиметра от северния прозорец на дома ви.

  1. Саксия;

Мнозина от вас знаят, че орхидеите следва да бъдат отглеждани в специални саксии. Те обикновено се предлагат по специализираните цветарски магазини в прозрачни съдове, които осигуряват на корените на растенията нормален растеж и развитие. Ако все пак сте решил ида експериментирате и държите на това цветето да е отглеждано в друг вид саксия, то пригответе се за неговата пагубна смърт.

  1. Борова кора;

В дивата природа този вид растения виреят под сянката на големите растения. Те се захранват от частиците гниеща дървесина. Това са част от странностите на орхидеите, с които е добре да бъдете запознати, ако искате дома ви да бъде украсен с живи цветове. Цветята се продават в саксии с борова кора. По-големите парчета се поставят на дъното и между корените, така че те да бъдат добре закрепени. Останалото място се запълва с по-малки парчета.

  1. Почва;

В специализираните магазини се предлага готова за използване почва, предназначена за растенията. В случай, че предпочитате сами да си я приготвите, то задължително трябва да се снабдите с кора от бор. Препоръчваме ви да я сварите за кратко време във вода, след което да я изсушите във фурната. Прегледайте я внимателно, тъй като по нея не трябва да има смола или други вредители.

  1. Поливане;

Както всяко едно цвете, така и орхидеите се нуждаят от редовно поливане, за да виреят. През студения период от годината може да ги поливате веднъж на 7 – 10 дни, а през лятото по-често, като това следва да се случва на 3-4 дни. Водата трябва да бъде със стайна температура.

Надяваме се да сме ви били полезни и с наша помощ да отгледате едни прекрасни орхидеи, които да украсяват домовете ви. Ние от DomGradina.net споделяме с вас всичко, което сме научили до момента, така че да ви бъдем максимално полезни във вашите нови начинания.

Интериорни решения Sunrise