Как да озеленим пространството около иглолистно дърво?

Сигурно много пъти сте виждали в иначе прекрасни градини, в които има засадени иглолистни дървета, да се образуват голи петна без тревен килим под короната на дървото. Макар и съвсем естествено, това сериозно нарушава интериора на всяка една градина.

Ако и при вас има подобен проблем, прогнозата е по-скоро лоша, тъй като едва ли ще намерите трайно решение на проблема. Има хора, които се опитват дори да повлияят сериозно на качеството на пръстта и да я подменят частично, като това дава някакъв шанс на моравата и на другите растения, макар и временно.

Действително, има някои неща, които могат да се предприемат за да расте моравата здрава и хубава, но не бива да се забравя, че това все пак ще е една безкрайна битка, в която постоянно ще с опитвате да направите моравата по-богата на хранителни вещества, които иглолистното растение ще изсмуква до дупка и отново всичко ще започва отначало.

Според повечето специалисти по-добре би било да се откажете от озеленяването около иглолистното растение и да поставите някаква друга декорация, за която има по-голям шанс да оцелее. Има и някои видове растения, за които шансът да оцелеят е по-голям, макар и не прекалено висок

Първо обае е добре да се постави нова качествена пръст, която за по-добри резултати можете да посипете върху слой чакъл. Така между корените на иглолистното дърво и вашата нова морава или друга зеленина ще има известна преграда, която да предпазва.

Новата току що посипана пръст е добре да се обогати с торове с бавно освобождаване и да се полива често, защото иглолистното растение попива влагата много бързо.

Алтернативи на моравата под иглолистното дърво

Някои видове растения успяват много добре да оцелеят в тежките и негостоприемни условия под иглолистните дървета и тяхната корона. Тук основно става дума за някои видове луковични растения. Това лесно се обяснява с факта, че луковицата е доста добре защитена от околната среда, което прави растението доста устойчиво и неподатливо.

Под иглолистните дървета могат да растат също така и някои видове храсти. Сред по-упоритите видове е и бръшлянът, който не се поддава току така на влиянието на оскъдната светлина, високата киселинност и гъста коренова мрежа под иглолистното растение. Кукурякът също има добри шансове да оцелее и да създаде приятно свежо усещане наоколо.
Все пак едва ли е от значение, че не можете да озелените добре с тревиста растителност под вашия бор или ела, при условие, че можете да развъдите други, не по-малко привлекателни растения.

Добрата новина е, че под иглолистното растение няма да виреят никакви плевели. Лошата новина е, че всички други растения, за които говорихме до сега са само временно решение. Рано или късно те ще изсъхнат и загинат.

По тази причина много хора избират да декорират мястото под иглолистните растения с камъни и други подобни, а също така и да поставят маси за пикник и пък масичка със столове за почивка.

Имате и още една опция – да изкопавате периодично част от пръстта, да я подменяте и в нея да садите това, което смятате, че ще оцелее с по-малко светлина.

Многослоен паркет от Sunrise-bg.com