Озеленяване с глициния – предимства, недостатъци и идеи

Озеленяването е процес, който трябва да се обмисли внимателно, да се планира, а по възможност да се делегира и на специалист в областта на озеленяването. Той може да аранжира най-добре пространството, но все пак финансите не винаги го позволяват.

 

Ако трябва сами да помислите за това как да озелените двора си, можете да разгледате са подходящи идеи в в DomGradina.net. Едно от растенията, които няма да ви разочароват в нито един аспект, това е приказно красивата глициния.

Предимства

Глицинията е много красиво и благоуханно растение, което може да внесе средиземноморски полъх на вашата градина. Нежните му цветове радват окото на всеки, а способността му да се развива бързо също не е за пренебрегване.

 

Глицинията е здрава и устойчива. Ако веднъж се е хванала, тя трудно би загинала. Понякога дори и ако я изкорените нарочно, тя може да покара отново от разпространилите се корени.

Недостатъци

Основният минус на глицинията е, че тя може да се разпространи неконтролируемо ако не се поддържа. За да нямате подобни проблеми с нея, най-добре би било да следите за издънки наоколо.

 

Корените ѝ могат бързо да се разпространят наоколо, така че най-добре оглеждайте редовно около мястото, на което сте я засадили. Разбра се, това може да е голямо предимство, ако искате да озелените по-голямо пространство.

Идеи

Глицинията е едно чудесно растение за онези от вас, които искат да изградят естествен зелен навес, но искат да използват нещо различно от класическата асма. Не че тя е лоша, просто е твърде популярна в нашата страна.

 

Ако искате да изпробвате някаква по-свежа алтернатива, глицинията е идеална. Тя пълзи доста бързо, устойчива е и може за кратък период от време да се превърне в естествен навес, който да ви дарява с плътна сянка през лятото.

 

Ароматните и нежно лилави цветове са чудесни, като според мнозина дори и самото им излъчване има терапевтичен ефект. Може би това се дължи на самото въздействие на лилавото.

 

Ако изградите в двора си пергола, а след това да засадите там глициния, скоро ще можете да се наслаждавате на неописуемо красиво кътче за отдих и разтуха. Сянката ѝ е плътна, но не прекалено, което я прави чудесен избор за летните месеци.

Sunrise паркет София