Пералня със сушилня – как да изберем правилно

Отличен битов уред, обединяващ 2 устройства – пералня и сушилня, не само пере, но и изсушава дрехите. Има няколко важни критерия, които трябва да отчитат за покупка на качествена техника, за да послужи дълги години.

Как да изберем пералня със сушилня?

За начало следва да обърнем внимание на принципите на работа на подобен уред, тъй като освен стандартните нагревателни елементи за вода, има и допълнителни за нагряване на въздуха.

По барабана се разпределя с малък вентилатор.

Важно е да се отбележи, че ако сушилнята е разчетена за 7 килограма, то в нея трябва да се сушат не повече от 3-4 килограма.

В противен случай, при превишаване на лимита техниката ще излезе от строя. За сушене в барабана са забранени изделия от вълна, пух, найлон.

Каква пералня със сушилня да изберем, да посочим основните критерии, на които е важно да се обърне внимание:

  1. Особености на барабана – важно е да се отчита дали се планира сушене на одеяла, възглавници и други по-габаритни вещи. Барабанът може да е както от пластмаса, така и от метал. Важно е да се отчита размерът на отворите, тъй като колкото са по-малки, толкова по-добро е сушенето. Полезно допълнение е джоб за обувки, които са подгизнали при дъжд.
  2. Брой програми – обикновено са достатъчни около 8 режима, а за сушене 3. За хора, които имат в своя гардероб дрехи от различни тъкани, и дори по-специални модели, се препоръчва по-функционална техника.
  3. Начин за отстраняване на водата – пералните със сушилня могат да събират конденз в специални съдове и при напълване водата задължително се излива. Вторият вариант, течността се излива в канализационната система. Първият вариант е, ако няма възможност за присъединяване към канализацията.

Отделно следва да се разгледа технологията на сушене

Режимът може да се включи автоматично или ръчно. Ако се планира сушене на дрехите не само след пране, тогава е по-добре да се избира вторият вариант.

Полезен съвет – препоръчва се прането да се оставя съвсем леко влажно, тъй като в резултат на сушене влакната ще изтъняват, и бързо се износват. Сушенето може да бъде от следния тип:

  1. Кондензационно – топлият въздух поглъща влага и преминава през кондензатор, в който се използва студена вода, и там губи влага и топлина. След това вече чрез въздуховод и нагревател обратно се връща в барабан към прането. Следва да се отбележи, че този метод на сушене повишава разходът на вода;
  2. По таймер – при използване на този тип сушене сами избираме вид тъкан и режим на сушене. Максималното време, за което може да се настрои сушенето е 3 часа;
Пералня със сушилня – как да изберем правилно
Оцени!

Sunrise - подови настилки и интериорни решения