Пиролитично почистване на фурна – какво е това

Знаете ли, че в някои печки съществува такава полезна функция като пиролитично почистване на фурната? Нека научим, защо ни е нужна, колко нейното присъствие влияе на цената, и винаги ли може да се ползва тази функция.

Какво е това?

Всички домакини знаят, че след приготвяне на храна фурната трябва да се мие. Ако това не се прави, то след известно време се покрива с дебел слой мазнини и сажди, от стъклото на вратата няма да се вижда, дори ястието, използването на тази фурна няма да е съвсем приятно.

Почистването на фурната е възможно с добри стари методи – твърда гъба и миещо средство. Но има и модели печки, които са снабдени с функции за самоочистване на фурната.

Пиролитичното почистване – това е същата функция, която позволява без особени усилия да се почистят вътрешните стени от пръските мазнини и парченца залепнала храна. Тази функция е достъпна само в електрическите печки.

Сама по себе си пиролизата означава изгаряне. Замърсяванията във фурната просто се изгарят под действие на висока температура – почти 500 градуса.

От изгарянето се получава остра миризма на изгоряло. За да не се разпространи у дома, производителите са предвидили улавящи филтри, които трябва да издържат колкото и самата фурна.

Това означава, че не е нужно тези филтри да се сменят. От време на време ще се възползвате от възможността за почистване на фурната по автоматичен метод на изгаряне, и така ще си улесните живота.

Предимства и недостатъци

Наличието на функция пиролитично самопочистване влияе и на цената. Това е свързано с необходимостта от добра топлоизолация, за да издържа фурната на 500 градуса.

Освен това всички детайли – вътрешни стени, емайл, стъкло и т.н., трябва да издържат на висока температура.

Още един нюанс – при почистване фурната трябва да се включва на пълна мощност, а това увеличава разходите за електроенергия.

Предимствата на пиролитичното почистване прикриват много недостатъци. Не трябва да се разходват пари за миещи средства, а най-ефективните от тях са доста скъпи.

Вие ограничавате контакта си с вредна химия. Трябва ли да говорим, че ще спестим време и сили, които могат да се изразходват за нещо по-приятно.

Пиролизата позволява почистване на всички вътрешни части с високо качество и справянето със замърсяванията, което трудно може да се постигне ръчно. За съжаление, е неприложим за газови модели.

Как се ползва?

Почистването с помощта на пиролиза е доста просто:

  • От фурната се вади всичко, дори и решетките, които трябва да се мият ръчно или в миялна машина;
  • Пуска се режима на почистване – през това време вратата е блокирана за по-голяма безопасност;
Обзавеждане, паркет и интериор