Поливане на двора с маркуч – най-големия враг на красивата градина

Независимо дали сте работили по създаването ѝ сами или сте поискали помощ от фирма за озеленяване на дворове, красивата градина винаги е изключителна радост за окото.

Но тя е също така и нещо изключително трудно за постигане и за поддържане. След като вече сте създали градината на мечтите си, идва ред да я опазите такава, каквато искате да я виждате.

 

 

Има хора, за които поддържането на градината е не само голямо удоволствие, но е и много лесно за правене, докато за други коства много усилия, средства и в края на краищата се оказва неуспешно.

Най-неподходящият начин за напояване

В поддържането на двора има много тънкости и една от тях е свързана с напояването. Макар да изглежда като нещо изключително просто и елементарно за осъществяване, тази дейност изисква добро познаване не само на нуждите на растенията, но и на особеностите на почвата.

 

Според специалисти в областта на градинарството, един от най-неподходящите начини за напояване на градината е с маркуч. Всъщност, според специалисти, единственият по-лош вариант от поливането с маркуч е лишаването на гадината от вода като цяло.

Защо този вариант за напояване не се препоръчва и как вреди на растенията

Маркучът изхвърля много голямо количество вода, което по правило не може да бъде усвоено от растенията и това води до бързото оттичане на водата в по-дълбоките слоеве на почвата.

 

Това води до нейното уплътняване и спира достъпа на въздух до корените на растенията. По този начин се стига до тяхното задушаване или най-малкото до поява на болести по корените на растенията.

 

Това води до много сериозни проблеми за растенията и по още един начин. Когато водата се оттича все по-дълбоко, тя повлича със себе си и голяма част от хранителните вещества, от които растенията се нуждаят.

 

Минералите се отмиват все по-надълбоко, достигайки дълбочина на която няма корени на растения и на практика не са полезни по никакъв начин. Да не споменаваме за разходите на вода, които при поливане с маркуч са огромни.

Какво се препоръчва место това

Много по-добър вариант е ако вместо това се инвестира в напоителна система. Има различни варианти, които включват класическа пръскачка и система за капково напояване. Независимо кой вариант ще изберете резултатът ще доведе до много позитиви, сред които:

  • По-малки разходи за вода;
  • Повече хранителни вещества за растенията;
  • По-малко проблеми с кореновата система;
  • По-добро усвояване на влагата от корените.
Sunrise паркет София