Постелка за баня – как да изберем най-подходяща

В помещение като банята освен качествен ремонт трябва да се осигури висока степен на комфорт и това може да се постигне с помощта на всевъзможни съвременни аксесоари.

С тях се постига не само специфична атмосфера, но и значително облекчаваща околния бит. Най-необходим аксесоар, предназначен за използване в банята, е постелката.

Този симпатичен аксесоар, явяващ се оригинално допълнение на пространството, създаден за безопасност на човека. Постелките за баня се произвеждат от висококачествени материали.

Те притежават практичност, лесно понасят честите колебания в температурата и повишеното ниво на влажност в това помещение.

Основни функции и изисквания

Постелките, които се използват в банята, изпълняват няколко важни функции:

  • Осигуряват безопасно придвижване по мокър под;
  • Осигуряват също комфортно придвижване бос;
  • Поддържат и отделят определени тонове в интериора;

Основните изисквания към този аксесоар са устойчивост на влага, затова се прави от висококачествен полипролен или акрил, а също и от микрофибър.

Още едно изискване е липсата на ефект на плъзгане по влажното покритие на пода. Това свойство се постига с латексова подложка, която осигурява отлично сцепление на постелката с мокрия под.

Още един вариант са ресните, разположени по цялата площ на тази постелка.

Материали

Постелките, които се произвеждат от най-различни съвременни материали, притежават определени предимства.

Днес съществуват определени видове постелки:

Текстилни

Произвеждат се от широк асортимент цветове. Много меки и приятни за краката. Недостатъкът на тези постелки е силното поемане на влага, заради което се появява неприятна миризма.

В този случай помага единствено постоянното проветряване на постелката.

Гумени

Устойчиви на влага са, но не са много приятни на допир. Затова материалите за създаване на такива постелки постоянно се комбинират. Долната част на такава постелка може да бъде гумена, а горната текстилна.

Тези постелки за баня често се импрегнират със специални противогъбични средства. Понякога производителят добавя в тях ароматизатор за премахване на неприятната гумена миризма.

Други материали

  • Силиконови – устойчиви са на влага и не натрупват вода под себе си. Днес се произвеждат в различна цветова гама и размери, което е много удобно за купувача;
  • Акриловите постелки са сходни със силиконовите – различават се по материала на приготвяне. Достатъчно сходни по своите характеристики;
  • Дървени постелки – най-често се произвеждат от тънки рейки бамбук или корково дърво;
  • Бамбуковите постелки оказват масажно въздействие на стъпалата на краката, като възпрепятстват появата на плоскостъпие;

Неотдавна нов материал, използван за производство за постелки за баня, стана мъхът, който прекрасно поема влага и достатъчно приятен на допир.

Също материалът лесно поглъща различни неприятни миризми. Но негов недостатък е необходимостта от задължително сушене след всяко използване.

Постелка за баня – как да изберем най-подходяща
Оцени!

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет