Прахосмукачка за ламинат – как да изберем подходяща

Днес ламинатът е едно от най-търсените и често използвани декоративни подови покрития. Своята популярност този материал заслужи, заради естетичния си външен вид и лесен монтаж. Но ламинатът е доста капризен за почистване, тъй като не е устойчив на влага. За съжаление, постоянно сухо почистване не е достатъчно. За да си спестите тревогите всеки път, когато се налага да използвате влажен парцал, можете да закупите прахосмукачка за ламинат.

Този уред качествено и безопасно почиства това декоративно покритие, а също и благодарение на процеса на почистване става значително по-бърз.

Основни препоръки за почистване

Водата представлява най-голяма опасност за ламината. Това е свързано със слоестия състав на този материал. Ако влага попадне в средните слоеве на панелите през отвори, ламинатната дъска се подува и става просто негодна.

В този случай е необходим пълен демонтаж и замяна с нова. Затова специалистите препоръчват за почистване на ламинирано подово покритие да се използва миеща прахосмукачка.

Освен че отстранява всички видове замърсявания и ламинираният под не се уврежда. За почистване на лиминат в комплекта на миещата прахосмукачка има и специална приставка.

При почистване трябва да се има предвид дали ламинатът е обикновен, който се използва за спални и гостни или влагоустойчив, който е със специално покритие и издържа на висока влажност.

Прахосмукачка за ламинат – каква да изберем?

При избор на прахосмукачка, с която ще се почиства ламинат, трябва да се обърне внимание на следните особености на уреда:

  • Мощност – избраният от вас уред трябва да е с голяма мощност, тъй като трябва да отстранява влагата след сее си или да я оставя в толкова малко количество, че да изсъхва за броени минути. В противен случай това може да доведе до намаляване на експлоатационния срок на ламината;
  • Колела – трябва да са широки и гумирани. Това е необходимо, за да не се драска подовото покритие по време на придвижване на прахосмукачката;
  • Допълнителни приспособления – избраният от вас модел трябва да има в комплекта твърда четка и така с множество власинки. Тези аксесоари са необходими за премахване на прах и мръсотия с различни размери. Освен това желателно е в комплектът да влиза още и специална гумена приставка, която премахва водата веднага след почистване.
  • Филтър – трябва да бъде плътен, за да улавя праха и замърсяванията, включително и микроскопичните.

Обърнете внимание, че качествената миеща прахосмукачка не трябва да оставя след себе си мокри участъци и локви. За съжаление, подобни уреди са много скъпи.

Що се отнася до евтините и по-бюджетни варианти, то те не притежават такава функция, затова ламинатът трябва допълнително да се забърсва със сух парцал.

Обзавеждане, паркет и интериор