Пране на матраци – как да се справим

Пране на матраци и как да унощожим упоритите петна? Матракът обикновено е най-скъпата принадлежност в спалнята и е съвсем обяснимо да искаме да я запазим възможно най-здрава и чиста в продължение на години. Колкото и да внимаваме обаче, рано или късно се случва да допуснем появата на петна по матрака и това съвсем естествено. Неестествено е обаче да оставим петното да стане естествена част от визията на матрака.

Тук са събрани съвети за почистване на едни от най-честите откривани петна по матраците, така че можете да продължите да четете, ако искате да направите матрака ви отново бял.

Топ съвет – третирайте петната по матрака още преди да са засъхнали

Още по време на разливането трябва да сте готови да предприемете мерки за премахване на петното. Това е най-сигурният начин за пълното изчистване на мръсотията и запазване безупречната визия на матрака. За целта на първо време може да използвате мека бяла кърпа, навлажнена с вода, която следва да потупвате върху петното. Ако изглежда, че това не помага може да включите в действие следващите методи.

В случай, че нямате време или мотивация за самостоятелно почистване с домашни средства, винаги имате варианта да се възползвате от услугите на професионална почистваща фирма като Borisov-Clean.com

Домашно пране на матраци – стъпки за премахване на най-упоритите петна

Предупреждение – колкото по-малко течност използвате при почистването, толкова по-добре. Матраците не са направени да устояват на подгизване.

Първо почистете матрака с прахосмукачка, като е добре да наблягате на ъгълчетата. С нея почиствате всички най-повърхностни замърсявания, акари, косми, прах и др. След това изсипете хлебна сода по целия матрак (видимата му част). Оставете да подейства за около 10 мин. Содата ще допринесе за допълнителната дезинфекция и обезмирисяване. След това почистете отново с прахосмукачката.

Тук идва забавната част – приготвянето на домашен препарат за изпиране на матраци. Ще са ви необходими 1 ч. ч. водороден прекис, 1 ч. ч. студена вода и известно количество качествено веро. Изсипете ги в бутилка с фин пулверизатор и разтръскайте за добро смесване на съставките. След това напръскайте петната добре, без да оставяте сухо по тях.

Сега е ред да поръсите същите участъци със сода, която е добре да втриете с кърпа. Може да използвате малко повече количество от содата при по-тъмните петна. Трябва да започне да се образува паста по повърхността. За най-упоритите лекета повторете с по още един слой от препарата и содата. Оставете да подействат за няколко часа (поне 8). След това изтъркайте сместа с четка и е ред отново за прахосмукачката.

Ако всичко това ви изглежда прекалено за вас, винаги може да се обърнете към почистваща фирма, предлагаща пране на матраци като Borisov-Clean.com.

Обзавеждане, паркет и интериор