Преса за коса – как да не допуснем грешка при избора

От правилният избор на преса за коса зависи нейното здраве и красота. Приборът за горещо оформяне се използва редовно, затова грешка при покупка може да доведе до сухота, накъсване и косопад.

Какви са видовете преси за коса?

Пресата е необходима за „дисциплиниране” и изравняване на бухнала коса. Единствена с нейна помощ може непокорната коса да се направи гладка в домашни условия, без да се прибягва до нанасяне на препарати на кератин и биоламиниране.

Съществуват различни прибори за изправяне на коса, сред които на най-голяма популярност се радват:

  1. Професионални преси – също се предлагат за стилисти и фризьори, защото притежават широк спектър от функции на нагряване и приставки гофре и фино къдрене;
  2. С функция йонизация – пластините са покрити със слой минерал, който може да обработва отрицателни йони. Колкото и да не е безопасна керамичната преса за коса, по-добре да изберем такава, която превръща положителните йони в отрицателни и овлажнява кутикулата и корените.
  3. Преса с овлажняваща пластина – макар и обичайната преса за коса може силно да притиска кичурите, този прибор пружинира при прекомерно натискане и предотвратява увреждане.

Какви пластини са най-добри за изправяне на косата?

Материалът, от който са направени нагревателните елементи, влияе на равномерността на разпределение на температурата и на здравето на кичурите. Всеки от тях има свои нюанси, за които трябва да знаем предварително:

  1. Метал – при избор на преса за коса вариантите с пластини от стомана следва да се разглеждат само от девойки, които си изправят косата максимум 1-3 пъти месечно. Дори при използване на термозащита металът уврежда кутикулата на косъма.
  2. Керамика – пластините от този метал се смятат за най-популярни за домашно приложение. Керамиката бързо се нагрява, но с неохота дава своята топлина на кичурите, затова възможността за увреждане е съществено по-ниска.
  3. Титан – последната дума в изправянето на косата – пластините от титан са подходящи за кератиново изправяне. След поставянето прическата придобива жив блясък.

Преса с функция за къдрене

Приборът може не само да придаде блясък, но и да сформира подчертани къдрици.

За тази цел не са подходящи моделите с широки пластини, защото на повърхността на кичура ще оставят стърчащи снопове коса, макар и функцията за изправяне на косата те изпълняват превъзходно.

Необходима е преса, външният вид на която да напомня маша за къдрене. Ширината на пластината е 3-5 см прави много малко къдрици, а нагревателният елемент е 5-7 см – създава холивудски кичури с обем в корените.

Преса за коса във вид на гребен

Автоматичната четка е ноу-хау в грижата за непослушни коси. Термочетката обединява ютия за коса и гребени, заглаждащи кутикулата.

Обзавеждане, паркет и интериор