Разкошен двор – как да го постигнем с хортензия

Ако сте почитатели на растенията с дълбоки и наситени с емоция цветове, тогава няма начин да не сте забелязали неустоимата привлекателност на едно растение, което произхожда от Япония и Китай, но днес краси дворовете в различни части на Европа и САЩ, където тя е широко използвана за озеленяване.

 

Хортензията е растения, което няма да остави безразличен нито един посетител във вашия дом, тъй като се облива в цветове във виолетовата гама, варирайки от тъмно синьо и лилаво и достигайки до белезникави, кремави и бебешко розови нюанси (за някои много добри идеи разгледайте в DomGradina.net).

Идеално градинско растение за умерените ширини

Хортензията е храст, тоест от нея можете да очаквате да стане малко по-голяма. Най-често височината на възрастните храсти е около 120 – 150 сантиметра, а формата на храста е много ясно изразен овал.

 

Тя се адаптира изключително добре към климата на умерените ширини, като в България тя вирее наистина много лесно. Тя е здрава, силна и устойчива, което я прави доста издръжлива на зимните студове и летни жеги.

 

Тя е чудесен пример за растение, което е добре адаптирано към местните условия и по тази причина не изисква прекомерни грижи – нещо, което винаги е проблем при отглеждането не нетипични за нашия регион растения.

 

Макар че може да се отглежда и навън, някои хора предпочитат да приберат растението вътре, така че предпочитат то да е засадено в саксия. Ако температурата не пада под 5 – 6 градуса, тогава хортензията може да остане зелена през цялата година.

Напояване на хортензията

През пролетта и лятото хортензията се радва на обилното напояване, но извън този сезон, когато валежите са по-обилни през есента, не е необходимо да се дава много вода. Достатъчно е колкото растението да не пресъхне.

Къде да разположим хортензията

За разлика от повечето растения, хортензията е по-сенколюбива. Тя предпочита по-слабата светлина пред директното слънце. Нещо повече – на по-малко светлина тя вирее по-голяма и дава повече цветове за по-дълго време.

 

Тя е чудесен избор за северни дворове с по-малко светлина, които остават засенчени от къщата, особено ако тя е на повече от един етаж. Ето защо много хора засаждат тази прелест на места, които са по-неприветливи за други растения.

 

 

 

 

Обзавеждане, паркет и интериор