Режими на климатика – какви са основните

Съвременната техника радва своите собственици с голямо количество най-разнообразни функции, но невинаги е лесно да ги разберем.

Така например, режимите на климатика най-често са на английски език, които невинаги можем да разберем. За да ви улесним в този задача, по-долу ще намерите подробни съвети и пълно описание на всички режими за настройка на климатика.

Основни режими на климатика

Водещите производители на климатици с всеки нов модел се стараят да внедрят колкото се може повече функции. Но съществуват редица основни режими, които присъстват както в най-скъпите, така и в най-евтините и прости климатици.

Отопление

Функцията „отопление” се означава на дистанционното “Heat” или топлина или с рисунка на слънце.

Все повече хора използват климатици за отопление. По време на работа на климатика в режим отопление се харчи тройно по-малко електроенергия, отколкото е отдаваната топлина. А това е много по-изгодно, отколкото обикновените отоплителни уреди.

При много ниски температури – под -10 за инверторните климатици използването на климатици за отопление не се препоръчва, тъй като фреонът променя своите свойства.

Това може да доведе до сериозна повреда. Освен това в отходната тръба е възможно кондензът да замръзне.

Съвременните модели са снабдени с нагреватели, които осигуряват размразяването на климатика при обледеняване, но за сметка на повишаването на разхода на електроенергия.

При под -10 градуса, дори и съвременните инверторни климатици стават неефективни.

Изсушаване

Режим на изсушаване „Dry” на дистанционното има обозначена прерязана капка. Особено полезен е в помещения с повишена влажност.

Времето за работа на функцията е около 10 минути. През това време излишната влага от стаята се отстранява, възстановява се комфортния микроклимат.

Тази функция е полезна и за летните дни, когато заради висока влажност дишането става трудно. Това се случва обикновено при нестабилно време.

Важно е по време на работа на климатика в режим изсушаване в помещението да няма отворени източници на влага, например, пълна вана, в противен случай резултат няма да има.

Вентилация

Режимът на вентилацията “Fan” обозначен е със знак на въртящи се перки и не оказва влияние на температурата в стаята. Само осъществява движение на въздушните потоци.

Тази функция е полезна, например, през зимата, когато топлината от радиатори и отоплителни уреди се натрупва под тавана и без външна намеса не се движи.

В този режим от климатика не постъпва студен или топъл въздух, компресорът не се включва, използва се вътрешен двигател.

Режим „Swing”

Подобен е на вентилация, но има съществени разлики. При работа на климатика в този режим се осъществява равномерно смесване на топлия въздух от помещението със студен въздух, който постъпва от климатика.

Режими на климатика – какви са основните
Оцени!

Обзавеждане, паркет и интериор