Сокоизстисквачка – критерии за правилен избор

Сокоизстисквачка – това е много полезен уред в кухнята, ако предпочитате прясноизцедените сокове. В магазините сега може да се срещне голямо разнообразие от различни модели на тези устройства. Как да определим каква е сокоизстисквачката за зеленчуци и други продукти ще бъде подходяща и за нас?

Критерии за използване

Сокоизстиквачките могат да се различават помежду си по принцип на работа, предназначение, мощност, дизайн и други характеристики. За да изберем правилно, коя от тях е по-добре от всички, трябва да отговорим на няколко въпроса:

  • Какви продукти предполагате да преработвате със сокоизстиквачка? Това могат да бъдат твърди, меки плодове, зеленчуци, ягодоплодни, цитрусови и т.н.;
  • Какъв тип напитка желаете да получавате – прозрачна или с наличие на месеста част;
  • В какви количества планирате да получавате напитки – 1-2 чаши дневно или много повече;

Когато определите критериите за използване, ще ви бъде много по-лесно да изберете подходяща техника за изцеждане на сок.

Сокоизстиквачки, предназначени за обработка на плодове и зеленчуци, могат да се разделят на 3 вида:

  • Прибори за преработка на цитруси;
  • Устройства от тип шейкър;
  • Универсални – другото название е центробежни сокоизстиквачки;

Всички те имат своите функционални особености, а също предимства и недостатъци.

Сокоизстиквачки за цитруси

Ако портокаловият сок е ваш любим, то тогава най-добрата техника е уредът за изцеждане на цитрусови. Това е отделна категория сокоизстиквачки.

Те са предназначени само за преработка на плодове от цитрусов тип. За други плодове не са подходящи. Можете да получавате сокове от лимон, портокал, грейпфрут и подобни плодове, ако те се отнасят към този тип.

Тези устройства са ръчни, механични и електрически. Всички те представляват просто устройство. В центъра на специален съд за събиране на сок се намира приставка от конусообразен вид.

За тази цел е необходимо да се разреже плода на 2 части и половинката да се сложи на приставката. Впоследствие чрез въртене от месестата част на плода се изцежда сока.

Универсални прибори

Центробежната сокоизстиквачка се смята за прибор от универсален характер. Предназначена е за получаване на течност от различни видове плодове и зеленчуци както меки, така и твърди.

Единственото, с което не може да се справи този прибор – това са костилките. Затова преди обработка трябва да се отстранят от плодовете.

Устройството представлява електрически прибор, работещ на висока мощност. Продуктите се смилат вътре в съда с помощта на кръгово ренде, което смила плодовете на каша.

Впоследствие смляната смес се приема от центрофуга, където протича разделението на готов продукт и изцеден. След това изчистената напитка се излива в чаша за събиране на сок

Такава сокоизстиквачка за твърди зеленчуци, а също и плодове, прави отличен прозрачен сок.

Обзавеждане, паркет и интериор