Сол за съдомиялна машина – защо е необходима

Съдомиялна машина е много удачно постижение на научно-техническия прогрес. Но с покупката ѝ се налага да се запознаем с някои спорни въпроси. За начало трябва да сме наясно какво средство за миене на съдове се използва.

Изборът на битова химия днес е огромен. Съществуват гелове, прахове, таблетки и капсули. В тях се съдържа почистващ прах, средство за изплакване и специална сол за съдомиялна, която омекотява водата и предотвратява разваляне.

Защо е необходима сол в съдомиялната машина?

Водата от чешмата в повечето населени места у нас е доста твърда, това е свързано със съдържанието на различни примеси в нея, в най-голяма степен на магнезий и калций.

При свързване с гореща вода, те се разпадат и се отлагат. Така се получава обикновен котлен камък. Пагубен е за жизненоважно детайли на съедомиялната машина.

За да не участват тези ненужни вещества в процеса на миене на съдовете, то трябва да се заменят с безвредни. Това може да се направи с помощта на битова химия, в която се съдържа сол.

Каква сол е необходима за съдомиялната?

По този въпрос има множество спорове. Солта е необходима, това е факт. Но да купуваме специална регенерираща или обикновена, този въпрос всеки решава сам за себе си.

Специално разработеният препарат е доста по-скъп от обикновената сол. А всяка домакиня се стреми към ограничаване на разходите.

В тази връзка следва да се обърне внимание на следното. Първо производителите на сол за миялни машини я правят под формата на гранули, за да запушва отворите.

Обикновената трапезна сол е прекалено фина. И ако се изсипе такава сол в отсега, е възможно да не се разтвори както трябва.

Второ, в трапезната сол се съдържа малко количество пясък, дори и камъчета. Ако във филтърът на уреда попадне дори и много фин пясък, е възможно и да спре да работи. В тази използването на каменна сол е неподходящо. Като вариант може да се разглежда само т.нар. сол екстра.

Реални резултати от продължително използване на трапезна сол в съдомиялни машини няма, затова съществува известен риск.

Когато си купуваме маркова миялна е много неразумно да спестяваме стотинки от този елемент на миещото средство.

От друга страна, за миялна се харчи само веднъж, а за битова химия – редовно. И няма да е лошо, ако намерим изгодна алтернатива. Затова е резонно да се претеглят всички ЗА и ПРОТИВ, преди да използваме обикновена сол като наша помощница.

Какво е това регенерираща сол за миялна?

Много производители употребят термина „регенерираща сол”. Това е свързано с механизма на омекотяване на водата. За да не се отлага калцият, е необходимо да се превърне в безобиден натрий.

Ламиниран паркет