Сушилен шкаф – що за уред е това, температурен режим

Бързо изсушаване на дрехи и обувки е възможно с помощта на обикновена сушилня или шкаф. Това са абсолютно различни уреди, особено по принцип на работа.

Сушилният шкаф за дрехи и обувки. Сушилният шкаф за дрехи и обувки позволява за кратко време напълно да се изсушат дрехи и обувки без необходимостта от гладене.

Сушилен шкаф – какво е това?

Този уред е без барабан както пералнята, дрехите се слагат на закачалки, а обувките по рафтове. Благодарение на това дрехите изсъхват и не се намачкват.

Сушилният шкаф е със следния принцип на работа – топлият въздух се подава от нагревателни елементи, благодарение на специален вентилатор. Влагата се превръща в пара и се извежда чрез вентилацията навън.

По своята компактност сушилният шкаф за обувки е доста по-компактен от стандартната сушилня. На закачалките и рафтовете на стандартните модели може да се сложи толкова пране, колкото и на 16-метров простор.

Лесно този прибор се справя с обем пране за голямо семейство. И няма нужда да се следи за качеството на работа. Шкафът е предназначен за изпрани дрехи, мокри части на дрехи от дъжд и сняг. Дрехите се изсушават добре, без да се уврежда материала.

Сушилен шкаф – размери

Уредът задължително трябва да отговаря на изискванията за безопасност. Компактен отвън, просторен отвътре, най-често е с правоъгълна форма.

При избор се отчитат габаритите – колкото по-висок е, толкова по-добре циркулира въздуха и се отделя влага. Препоръчителният размер за апартамент е 60 на 60 на 180 см.

Детският сушилен шкаф за пране е по-малък – 60 на 25 на 125 см. Ширината зависи от количеството секции. Някои марки се правят по поръчка.

Сушилен шкаф – температура

За подготовка за сушене дрехи се настройва температура от 70-80 градуса, за обувки не повече от 60 градуса.

За обувките не трябва да се използва висока температура на сушене, поради риска от разваляне на материала.

Сушилен шкаф или обикновена сушилня

При избор на техника за дома трябва да се има предвид с каква цел ще се използва. Сушилните пестят място, работят бързо, имат множество режими на работа.

Подходящи за ежедневно пране, например, халати, спално бельо и различни дрехи. Костюми, палта, щори се препоръчва да се сушат в сушилня.

При избор измежду сушилен шкаф или стандартна сушилня трябва да се отчита и разходът на електроенергия, обем на работа, деликатност на обработка на материалите. В тази посока шкафовете са по-практични.

Сушилен шкаф – видове

Техниката за сушене на пране има различни видове. Сред тях са:

  1. Универсални – сушилният метален шкаф се използва в бита, в предприятия;
  2. Детски – малки на размер, височина, приложение в бита, в детски градини и училища;
Сушилен шкаф – що за уред е това, температурен режим
Оцени!

Обзавеждане, паркет и интериор