Тиган с керамично покритие – готвене без мазнина

През 90-те години от всяко ъгълче рекламираха тефлоновите тигани. Сега на първи план излязоха керамичните, трябва ли да си харчим парите за тях или това е поредният маркетингов трик. Накратко казано, да, струва си.

Как да изберем добър тиган?

Ако оставим настрана рекламите и измислените от конкурентите митове и легенди, остава следното.

На тиган с керамично покритие може да се готви с минимално количество мазнина, дори и без него, и нищо няма да прегори. Ако ви разказват, че с времето от повърхността се отделят някакви вещества, то можете да пробвате с вилица.

Никакви вещества няма на керамичното покритие, а ако храната е започнала да прегаря, това означава, че тиганът е некачествен.

За разлика от тефлоновото, керамичното покритие не съдържа перфлуороктанова киселина, която е призната за опасна за здравето при продължително силно нагряване.

Ако трябва да бъдем точни, тиганът рядко или почти никога се нагрява над 250 градуса, така че няма опасност от тефлона. Но все пак е по-добре, ако съдовете за готвене изобщо не съдържат опасни вещества.

Керамиката, която се използва за тигани, има търговско название „термолон” или за „термолон рокс”. Но в ежедневната реч тази дума не се използва.

Керамичният тиган може да се мие в съдомиялна машина, но не на програма за силно замърсяване.

Тези тигани могат да бъдат с всякакъв цвят отвън и бели или черни отвътре. И по вид са различни:

  • Обикновен;
  • Дълбок;
  • Грил с изпъкнали ленти, обикновено квадратен;
  • За палачинки;

Има и тигани, чиито дръжки се свалят, така могат да се сложат и във фурна, с капак и без. Как да изберем?

А какви са недостатъците?

Написаното изглежда примамливо, и навярно вече се замисляте за покупка на керамичен тиган. Но недостатъци все пак има, и те могат да ви се сторят критични.

Най-важният – керамиката изобщо не е подходяща за индукционен котлон, с които все по-често се заменят електрическите и газовите. За съжаление, производителите на котлони и тигани все още не са успели да съединят магнитната индукция и керамика в един кухненски предмет.

Важно е, че тези тигани са чувствителни към колебанията в температурите. Ако оставите на тигана замразено месо или след готвене веднага започнете да го миете със студена вода и качеството на покритието се влошава.

Освен това керамиката не трябва да се мие с твърди гъби и абразивни вещества, лошият резултат няма да ви накара да чакате.

Какъв керамичен тиган е най-добре да изберем?

Сега, когато са ясни предимствата и недостатъците, можете да отидете до магазина. Най-важното, на което трябва да се обърне внимание на теглото, не трябва да бъде тежък.

Масивен паркет София