Топ 3 най-големи стайни растения

При декориране на просторни помещения, дизайнерите често използват големи стайни растения – палми, големи храсти или тропически тревисти растения с големи листа. Понякога те достигат тавана при своето неудържимо израстване.

Обикновено се разполагат в зоните за отдих, гостните или във фоайета

Тези растения са способни да създават уютна атмосфера у дома.

Най-често големите стайни растения се използват като солитери – отделно стоящи растения, които акцентират вниманието върху някаква част от пространството.

Понякога те са част от композицията от растения, растат в зимна градина, а през лятото се преселват на открити тераси.

Съществува огромен брой видове и сортове големи стайни растения. При избор е важно да се отговори на 3 основни въпроса:

Какви условия са необходими за този вид стайни растения?

Колко бързо растат?

Умеете ли да се грижите за това растение?

Големите стайни растения се разполагат не на перваза, а на известно разстояние от прозореца, най-често на пода, затова трябва да растат добре, затова трябва да растат в условията на ограничена осветеност.

Много растения не понасят течения, резки колебания на температурите, важно е да се осигури защитено място.

Скоростта на развитие на растенията е различна – някои имат нужда от няколко години, за да достигнат височина на човешки ръст, други стигат до тавана за година и се нуждаят от често подрязване.

Срещат се съвсем непретенциозни стайни растения, които не изискват специална грижа и специфични знания. Сред големите има и капризни, с които трябва да се занимават специалисти. Класически пример са бонсаи.

Фикуси

Тези растения най-често украсяват домовете от далечни времена. Фикусът е любимото растение на нашите баби. Изобщо не е капризен, расте бързо, обича топлината, не понася студени течения.

Сега по-често може да се срещне фикус Бенджамин. Този вид се отличава с по-гъвкав ствол, образува разклонения. След 5-6 години може да достигне до 2 метра.

Палми

Различните видове палми са едни от най-разпространените на големите стайни растения. Те са достатъчно непретенциозни. И много от тях добре растат на полусянка.

Повечето от тях без проблем понасят недостигът на поливане. Големите листа прекрасно се вписват в интериора на всяко помещение.

В домашни условия палмите могат да достигнат височина до 5 повече метра. Растат доста бавно.

Например, отгледаната от костилка финикова палма едва след 3-тата година пуска първото си листо. Най-разпространени в стайни условия са финиковите палми и по-рядко бамбуковите.

Китайска роза

Непретенциозно и обичащо сянка растение, може да расте в слабо осветено място. Грижата за китайската роза е лесна, расте бързо и се нуждае от постоянно обрязване.

Растението може да се формира във вид на голямо стайно дръвче или като пищен храст. На слънчево място китайската роза цъфти почти цяла година.

Ламинат и ламиниран паркет