Топ 5 стайни растения за детската

Цветята и растенията в детската оказва благоприятно въздействие на детето. Много от тях поглъщат токсични вещества, прах, и най-важното, притежават фитонцидни свойства.

Някои домашни растения образуват огромно количество биологично активни съединения, убиващи бактерии или потискащи техния растеж и развитие.

Помагат за възстановяване на защитните сили на организма на детето

Неоспорим факт е, че броят на патогенните микроорганизми във въздуха на детската стая се понижава с повече от 50% в помещенията с фитонцидни растения.

Сред тези растения – каланхое, цитрусови – лимони, портокали, мандарини, хлорофитум, алое, розмарин, евкалипт. В листата на тези растения се съдържат етерични масла, благотворно влияещи  на дишането.

Етеричните масла на цитрусовите култури въздействат на ешерихия коли и стафилококи.

Но някои от тези растения могат да отделят силни алергени. Например, известни са случаи на алергични реакции към обикновено мушкато – отдавна известно и обичайно растение, което са отглеждали и нашите баби.

Освен това, необходимо е да се знае, че много по-често предизвикват алергия не самите растения, а плесените, които се заселват по саксиите.

Повишената влажност е полезна за растенията, но често е вредна за децата

Вредителите по стайните растения също често предизвикват алергия. Стайните растения за детската трябва да бъдат чисти и здрави.

За щастие, алергия може да се развие не към всички. Дори и ако детето има алергия към мандарини, то съвсем не е задължително наличието на алергии към цитрусови растения в стаята.

Растенията за детската стая трябва да се избират с повишено внимание. Някои широко разпространени декоративни растения съдържат отровен сок, който предизвиква различни видове алергии.

Кучешкото грозде има отровни плодове, алоказия съдържа в своя сок алколоиди и синилова киселина, зокум – всички части на растението са отровни, а ароматът на цветовете може да предизвика гърчове.

Разумно е в детската стая да се разположат известни цъфтящи растения като например, бегония, фуксия, африканска теменуга.

Всички те не са отровни, не се изискват много грижи и са с привлекателен външен вид

Милиони деца са пораснали с такива цветя у дома. Най-добре да сложим на прозореца на детската именно такова непретенциозно, отдавна познато растение. За детската са най-подходящи:

  1. Декоративна аспержа
  2. Каланхое;
  3. Цитрусови;
  4. Хвойнови;
  5. Папрати;

Не са подходящи за детската стая бодливи кактуси, растения с фини листа и плодове, цветове със силна миризма.

Детето ще се стреми да ги изследва. Едногодишният малчуган слага в устата всичко, което го е интересувало. Крайно желателно е това да бъдат червените плодове на декоративна чушка или на кучешкото грозде.

Когато детето се учи да ходи, се опира на всичко, което му попадне под ръка, затова високите поставки за саксии, които могат да се обърнат, не са подходящи за детска.

Топ 5 стайни растения за детската
Оцени!

Sunrise - подови настилки и интериорни решения