Топ 6 домашни трика, които НЕ работят

В интернет може да се намери много полезни съвети за почистване и грижа за дрехите. Повечето от тях се основават на личния опит на домакините и нямат никакво обосноваване. С тези трикове науката би могла да поспори.

1. Гъбата за съдове може да се дезинфекцира в микровълновата печка

Да, наистина, високите температури са пагубни за някои видове бактерии. Но за да нагреем камерата до необходимото ниво. Необходимо е доста време, гъбата по-скоро ще изгори и ще се разпадне, отколкото да се очисти от бактериите.

Резултатите от изследванията показват, че на гъбите за миене на съдове, дезинфекцирани по този начин, остават до 40% вредни микроорганизми. Много от тях могат да представляват опасност за живота.

Най-добрият начин да се защитим е да заменим гъбите с кърпи от микрофибър или памук, които могат да се перат толкова често, колкото поискате.

2. За да не избледняват дрехите, трябва при пране да се добавя сол във водата

Оставете солта за кухнята – за пране няма да е подходяща. Към момента, когато дрехите стигнат до магазина, с тъканта вече нищо не може да се направи. Домашните методи за защита на дрехите от избледняване, за съжаление, не работят.

3. Лак за коса помага за отстраняване на петна от мастило

Този трик наистина помагаше за почистване на дрехите от мастилен петна, когато лаковете за коса почти с 100% от състояли от спирт. Но съвременните средства за оформяне на косата силно се отличават по тези в миналото по рецептора.

В техния състав – неговото съдържание значително намалява влизат масла, кондиционери и омекотяващи вещества. Тези лакове против мастилени петна са почти безсилни.

4. Восък за полиране на автомобил за котлона

Никога не правете това. Възможно е восъкът наистина да улесни премахването на замърсяването от повърхността на котлона, но при такава обработка възниква сериозен риск от пожара.

Просто почиствайте след всяко готвене, пръски и петна не са успели да засъхнат и невинаги ще остане чиста.

5. Горещата вода убива всички бактерии

С това твърдение е трудно да се спори, но температурата на водата трябва да е над 100 градуса.

Едва ли сте готови да рискуват своето здраве, за да почиствате всички повърхности с вряла вода. Има и други доста по-малко опасни защити за жилищата от бактерии.

За борба с микробите използвайте средства за почистване, съдържащи хлор, сода или борово масло, те работят дори при разтваряне в студена вода.

6. Кока кола – най-доброто почистващо средство за тоалетна

И да, и не. Напитката наистина отстранява повечето замърсявания, както и друга газирана работа, съдържаща натрий. Освен това, кока колата съдържа големи количества лимонена и фосфорна киселина.

Екзотичен паркет от Sunrise-bg.com