Топ 6 растения за овлажняване на въздуха у дома

Тези растения не могат да заменят истински овлажнител за въздуха, но значително подобряват качеството на последния. Сухият въздух в жилищата с централно отопление създава немалко проблеми.

Недостигът на влага се отразява на състоянието на кожата и на лигавиците. Не говорим за статичното електричество, от което косите на хората и козината на животните се наелектризират.

При норма влажността на въздуха в жилищното помещение е необходимо да се поддържа на ниво 35-65%.

Ако в стаята е твърде влажно, се появяват плесени, а ако е твърде сухо – страда здравето. За кардинално разрешаване на проблема могат да помогнат само специални уреди – овлажнителите за въздух.

Но и домашните растения няма да бъдат излишни.

Чували ли сте за транспирация? Това е способността на цветето да поема влага чрез корените, а след това да я изпарява във външната среда чрез порите, разположени в долната част на листата.

Следните растения правят това най-добре:

1. Бетелова палма

В резултат на изследвания, проведени от НАСА, било установено, че това растение е едно от най-добрите естествени овлажнители на въздуха.

Двуметровата палма в продължение на денонощие отделя почти по литър влага – ако не се забравя редовно да се полива.

2. Бостънски папрат

Това растение се е появило на нашата планета преди милиони години – листа от папрат се откриват по древните вкаменелости. Непретенциозното растение се чувства много добре в градските апартаменти.

За благодарност за грижите бостънският папрат ще поддържа чистота и влажност в помещението.

3. Хлорофитум

По-издръжливо растение от хлорофитума трудно може да се открие, а също е много красив. Дългите зелени листа с бели линии образуват младите израстъци, външно напомнящи на малки паяци. Те отделят и максимум влага при условие че стига на растението.

4. Спатифилум

Това е цъфтящо многогодишно растение – известен естествен овлажнител. Освен това се нарича още и женско щастие – ефективно изтегля от въздуха вредните токсини и го изпълва с кислород.

Но: дръжте растението по-далеч от деца и домашни животни – листата на спатифилума съдържат отровни вещества, които могат да предизвикат сериозни нарушения на храносмилането.

5. Каучуконосен фикус

Растението получава своето название, заради образуването на млечен сок, който по консистенция наподобява каучук. Фикусът предпочита шарена сянка, добре понася ниските температури и пресъхването на почвата.

Освен това при рядко и не особено интензивно поливане листата на растенията започват усилено да отделят влага.

7. Аглаонема

Радва се на популярност сред начинаещите цветари и сред заетите хора, които нямат време да се грижат за домашните растения.

За да унищожими цветето, трябва много да се постараем – аглаонемата може да преживее екстремна суша и продължително затъмнение.

На тези мъчения отговаря с добро, пречиства въздуха от токсини и го изпълва с влага.

Топ 6 растения за овлажняване на въздуха у дома
Оцени!

Sunrise-bg.com - Ламинат и паркет