Топ 7 неща, които е опасно да държим в портмонето

Днес постоянно ни се налага да мислим как да се предпазим от различни неприятности. Особено от финансов характер. Портмонето вече отдавна престана да бъде място за съхранение на пари. В него съхраняваме всичко – снимки, карти за отстъпки, всякакви ненужни дреболии. Затова да се лишим от портмонето, означава да загубим половината от живота си.

Пари в брой вече носят все по-малко хора, а дебитната или кредитна карта може да се блокира с едно движение. Но тези 10 неща е по-добре да не държим в портмонето в името на нашата безопасност.

1. Твърде много пари в брой

Харчим повече пари, когато плащаме с карта. И това е, защото е по-трудно да се разделим с парите в тяхното физическо въплъщение.

А сумата в картата това е нещо ефимерно. Затова и разходите нарастват средно с 10%, когато плащаме с карта. От тази гледна точка е по-добре може би да носим и да се разплащаме в брой.

Но дебелото портмоне, което вадим, за да се разплатим при покупка, мигновено ни прави привлекателна мишена за крадци и измамници.

2. Карти за отстъпка

Първо, защото те правят портмонето визуално да изглежда по-голямо, пресметнете колко излишна пластмаса носите със себе си. Представете си само колко още трябва да пазарувате, за да ви дадат пак подобна карта за отстъпки, ако случайно я загубите.

3. Стари сметки

Ако съхранявате бележките от платените битови сметки, то трябва да го правите у дома. Не си представяте колко информация потенциалните мошеници могат да извлекат от тези стари хартийки.

4. Фотографии

Ако това е наистина стара фотография на плака, прехвърлете я на стандартна снимка и я съхранявайте във фотоалбум. Само си представете колко тъжно ще е да загубите оригинала. Освен това ако я носите в портмонето със сигурност ще се изтърка.

5. Листче с паролите

Всички банкови карти и ПИН-кодове към тях – това е истински подарък за мошениците. Още по-лошо, ако си записвате паролите директно на банковата карта.

Ако не можете да запомните ПИН-а на дебитната или кредитната карта, си го запишете като бележка в телефона. Там ще бъде не много, но все пак по-добре защитен.

Между впрочем, банковите карти също не е добре да се държат всички на едно място. В портмонето ви трябва да бъде тази, която ползвате най-често.

6. Резервен ключ

Тук няма какво да се коментира. Резервният ключ за колата или за входната врата – е по-добър подарък, дори и от листчето с паролите за банковите карти.

7. Документи

Шофьорска книжка, акт за раждане на детето, някаква важна справка или пък пълномощно, за което сте дали не малко пари на нотариус. Всичко това няма място в портмонето, не и в оригинал.

Интериорни решения Sunrise